Britanijos karalienei Kanadoje atstovaus buvusi astronautė

  • Teksto dydis:

Buvusi astronautė ir pirmoji Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) pabuvojusi kanadietė Julie Payette (Džuli Pajet) ketvirtadienį įvardinta kaip būsimoji Kanados generalgubernatorė, oficiali karalienės Elizabeth II (Elzbietos II) atstove.

53-ejų metų J. Payette šias daugiausiai simbolines pareigas atstovauti Kanados formaliajai valstybės vadovei pradės eiti nuo rugsėjo, paskelbė Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau (Džastinas Triudo).

Pirmą kartą į TKS J. Payette pakilo 1999 metais JAV erdvėlaiviu „Discovery“, o po dešimties metų dar kartą – erdvėlaiviu „Endeavour“.

J. Payette moka šešias kalbas, yra skambinusi pianinu su Montrealio simfoniniu orkestru, turi komercinių lėktuvų pilotės licenziją bei turi giluminio nardymo skafandrų operatorės kvalifikaciją.

Buvusios astronautės pirmtakas Davidas Johnstonas (Deividas Džonstonas) generalgubernatoriaus poste dirbo septynerius metus.

Į Kanados kosminės erdvės programą J. Payette kartu su trimis kitais laimingaisiais 1992 metais buvo atrinkta iš 5 tūkst. 330 paraiškas pateikusių asmenų.

Kanados vyriausiosios astronautės pareigas ji ėjo septynerius metus, o 2013 metais pasitraukė iš kosmoso agentūros.

J. Payette bus ketvirtoji Britanijos monarchei atstovausianti moteris. Ji užims oficialiąją generalgubernatoriaus rezidenciją Otavoje – įspūdinguosius Rido (Rideau) rūmus.

2005–2010 metais generalgubernatoriaus pareigas ėjo kita moteris – Michealle Jean (Mišel Žan). Ji savo „Twitter“ paskyroje rašė, kad J. Payette nominacija yra „puikus pasirinkimas šaliai, kurią ji stebėjo iš kosmoso“.

Rinkdamasis kandidatą J. Trudeau laikėsi tradicijos keisti pareigas einantį asmenį iš anglakalbio į prancūzakalbį ir atvirkščiai.

Kanados vietinių tautų gyventojai ragino J. Trudeau, pasisakantį už nacionalinį susitaikymą tarp skirtingų šalies etninių bendruomenių, šioms pareigoms nominuoti ir vieną jų atstovų.

Generalgubernatoriaus pareiga yra užtikrinti, kad Kanada visuomet turėtų stabilią vyriausybę, prisaikdinti ministrą pirmininką ir kabineto ministrus, pasirašinėti oficialius dokumentus bei reguliariai susitikinėti su ministru pirmininku.

Šias pareigas generalgubernatoriai paprastai eina penkerius metus, bet kadencijos trukmę karalienė gali nustatyti savo nuožiūra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių