ES siekia tyrimo dėl netinkamai panaudotų „Facebook“ vartotojų duomenų

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga (ES) antradienį paragino atlikti skubų tyrimą dėl pranešimų, jog viena įmonė, siejama su Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) prezidentine rinkimų kampanija, neteisėtai kaupė ir panaudojo 50 mln. „Facebook“ vartotojų duomenis.

ES teisingumo komisarė Vera Jourova iš „Facebook“ reikalaus pasiaiškinimo, kai šią savaitę lankysis Jungtinėse Valstijose.

Europos Parlamento „Brexit“ koordinatorius ir buvęs Belgijos premjeras Guy Verhofstadtas (Gi Verhofstatas) antradienį paragino atlikti tyrimą. „Kada Markas Zuckerbergas (Markas Zukerbergas) ketina paaiškinti, kas nutiko su mūsų duomenimis? Šis duomenų nutekinimas yra visiškas skandalas, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė jis. – Europos Parlamentas privalo pradėti tyrimą. Informuosiu jus apie mūsų pasiektą pažangą.“

Britų parlamentarai pirmadienį taip pat pareikalavo, kad M. Zuckerbergas liudytų JK parlamento komitetui dėl duomenų netinkamo panaudojimo.

V. Jourovos biuras paragino antradienį Briuselyje posėdžiaujančias nepriklausomas Europos duomenų apsaugos tarnybas atlikti tyrimą dėl „Facebook“ skandalo.

Už skaitmeninę ekonomiką ir visuomenę atsakinga ES komisarė Marija Gabriel antradienį per spaudos konferenciją sakė, kad „mes nuolat sekame šią bylą“.

Jos teigimu, ES ketina „garsiai ir aiškiai“ pasakyti, kad „asmeninių duomenų apsauga yra viena iš pagrindinių Europos Sąjungos vertybinių“.

Britanijos įmonė neigia įtarimus

„Cambridge Analytica“, Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) rinkimų kampanijos štabo pasamdyta Didžiosios Britanijos duomenų analizės įmonė, pareiškė, jog „griežtai neigia“ įtarimus, kad ji, vykdydama tą darbą, netinkamai įgijo 50 mln. socialinio tinklo „Facebook“ naudotojų duomenis.

„Teikdama paslaugas Donaldo Trumpo rinkimų kampanijai, „Cambridge Analytica“ nenaudojo šių „Facebook“ duomenų. Teikiant paslaugas šiam klientui, nebuvo vykdyta ir veikla, susijusi su suasmeninta reklama“, – pareiškė įmonė.

Dėl šių įtarimų, apie kuriuos pranešė kelios Didžiosios Britanijos ir JAV žiniasklaidos priemonės, „Facebook“ akcijos pirmadienį gerokai atpigo. Socialinis tinklas blokavo „Cambridge Analytica“ paskyrą, o pareigūnai abiejose Atlanto pusėse paragino atlikti tyrimą.

Didžiosios Britanijos informacijos komisaro biuras pirmadienį pareiškė, jog antradienį kreipsis į teismą ir prašys orderio, kad galėtų atlikti kratą ir patikrinti bendradarbiauti atsisakiusios „Cambridge Analytica“ serverius.

„The New York Times“ ir Didžiosios Britanijos „The Observer“ bendrai atliktas tyrimas parodė, kad „Cambridge Analytica“, pasitelkusi psichologinį portretą kuriančią programėlę, kurią parsisiuntė 270 tūkst. žmonių ir gavusi duomenis apie juos ir jų draugus, sugebėjo sukurti 50 mln. „Facebook“ naudotojų psichologinius profilius.

Tuo tarpu pirmadienį kilo naujų įtarimų dėl „Cambridge Analytica“ vadovų.

Didžiosios Britanijos televizijos kanalo „Channel 4“ naujienų laidos reporteriui pavyko slaptai nufilmuoti „Cambridge Analytica“ generalinį direktorių Alexanderą Nixą (Aleksandrą Niksą), kai šis sakė, jog, pasitelkęs buvusius šnipus, gali įvilioti politikus į kompromituojančią padėtį, kad šie įkliūtų gaudami kyšį arba naudodamiesi sekso darbuotojų paslaugomis.

Jis taip pat pareiškė, kad įmonė slaptai dalyvauja rinkimų kampanijose visame pasaulyje, be kita ko, veikdama per fiktyvių bendrovių tinklą arba pasitelkdama subrangovus.

Tuo tarpu „Cambridge Analytica“ atstovas spaudai naujienų laidai pareiškė, jog įmonė „nenaudoja neteisingų medžiagų – jokiais tikslais“.

„Griežtai atmetame visus įtarimus, jog „Cambridge Analytica“ ar kurios nors su ja susijusios bendrovės kokiais nors tikslais naudoja provokacijas, kyšius arba vadinamuosius medaus spąstus“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Pats FB yra prieš ES nukreiptas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių