Britanijos diplomatijos vadovas susitarė dėl skolų restruktūrizavimo

  • Teksto dydis:

Kuboje viešintis Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Philipas Hammondas (Filipas Hamondas) penktadienį susitarė dėl Kubos skolų grąžinimo restruktūrizavimo per susitikimą su prezidentu Rauliu Castro (Rauliu Kastru), pranešė Havanos pareigūnai.

Minimas susitarimas susijęs su Kubos vidutinio laikotarpio ir ilgalaikėmis skolomis Britanijai, sakoma Kubos vyriausybės pranešime.

Tai „turėtų prisidėti prie abiejų šalių ekonominių, prekybos ir finansų ryšių plėtros“, pažymėjo vyriausybė.

Susitikę R.Castro ir Ph.Hammondas „patvirtino pažangą“ dvišaliuose santykiuose ir abiejų šalių bendrų interesų „potencialą“.

Nei Britanijos ambasada Havanoje, nei Kubos pareigūnai neatskleidė skolų, dėl kurių buvo tariamasi, dydžio arba kokių nors kitų susitarimo detalių.

Gruodį Kuba pasiūlė susitarti su savo skolintojais iš Paryžiaus klubo, kuriam priklauso Britanija, Prancūzija ir Ispanija. Havana buvo pasiryžusi grąžinti 2,6 mlrd. JAV dolerių skolų, kurios nebuvo mokamos užsienio skolintojams pastaruosius 25 metus.

Mainais Paryžiaus klubas sutiko nurašyti 8,5 mlrd. dolerių palūkanų.

Ph.Hammondas tapo pirmuoju Britanijos diplomatijos vadovu, apsilankiusiu Kuboje po 1959 metų revoliucijos.

Pastaraisiais mėnesiais R.Castro ir kiti aukšti pareigūnai buvo susitikę su kitais aukšto rango Europos Sąjungos pareigūnais ir lyderiais.

Vasarį R.Castro apsilankė Paryžiuje ir susitiko su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u (Fransua Holandu).

Kovą į Havaną atvykusi ES diplomatijos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini) tapo aukščiausio rango Bendrijos pareigūne, kada nors apsilankiusia Kuboje.

ES išorės politikos vadovė tąsyk pasirašė sutartį dėl santykių su Kuba normalizavimo, taip pat susitarimą dėl žmogaus teisių.

Kubos lyderiai atmetė JAV ir Europos kritiką dėl žmogaus teisių padėties saloje, perspėdami, kad netoleruos kišimosi į šalies vidaus reikalus.

Praėjusiais metais turistai iš Britanijos Kuboje buvo antri gausiausi svečiai iš užsienio po Kanados. Salą per metus aplankė apie 160 tūkst. britų.

Ph.Hammondo vizitas surengtas praėjus mėnesiui po JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) istorinės viešnagės šioje Karibų valstybėje, kuri palaipsniui tampa atviresnė buvusioms Šaltojo karo varžovėms.

Nors Havana ir Vašingtonas pernai atkūrė diplomatinius santykius, Jungtinės Valstijos tebetaiko perkybos su Kuba embargą, paskelbtą 7-ajame dešimtmetyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių