Britanija kurs apsaugos nuo cheminio ginklo centrą

  • Teksto dydis:

Didžioji Britanija investuos 48 mln. svarų (54,2 mln. eurų) į naują apsaugos nuo cheminių ginklų centrą ir paskiepys tūkstančius Britanijos karių nuo juodligės, ketvirtadienį pranešė gynybos sekretorius Gavinas Williamsonas (Gevinas Viljamsonas).

Šis sprendimas buvo priimtas reaguojant į kovo 4-osios incidentą, kai Anglijos pietvakariniame Solsberio mieste kovine chemine medžiaga buvo apnuodytas buvęs Rusijos karinės žvalgybos agentūros GRU karininkas Sergejus Skripalis ir jo dukra Julija.

„Investuojame 48 mln. svarų į naują Apsaugos nuo cheminio ginklo centrą, kad sukurtume savo moderniausias cheminės analizės ir gynybos technologijas“, – sakė gynybos sekretorius.

G. Williamsonas teigė, kad centras priklausys karinių tyrimų kompleksui „Porton Down“, slaptai Britanijos kariuomenės bazei; joje buvo išanalizuotos nervus paralyžiuojančios dujos, kuriomis buvo apnuodytas S. Skripalis.

Britanija dėl tos atakos apkaltino Rusiją.

Gynybos mokslo ir technologijų laboratorijoje dirba 3 tūkst. mokslininkų; pats kompleksas yra įsikūręs kaimiškoje vietovėje. Jo metinis biudžetas siekia 500 mln. svarų (beveik 565 mln. eurų).

Tas kompleksas buvo įkurtas dar 1916 metais, siekiant pasipriešinti vokiečių chloro, iprito ir fosgeno dujų atakoms per Pirmąjį pasaulinį karą.

6-ajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje „Porton Down“ mokslininkai sukūrė nenuodingas dujas CS, dar vadinamas ašarinėmis dujomis, bei nuodingą nervus paralyžiuojančią medžiagą VX.

Atsižvelgus į tarptautines konvencijas, draudžiančias cheminių ginklų naudojimą, „Porton Down“ atliekami tyrimai yra gynybinio pobūdžio, skelbia Gynybos ministerija.

„Jeigu abejojome, kokią grėsmę Rusija kelia mūsų piliečiams, mums tereikia pažvelgti į sukrečiantį pavyzdį – jos beatodairišką išpuolį Solsberyje“, – perspėjo gynybos sekretorius, vienas balsingiausių Maskvos kritikų dabartinėje Jungtinės Karalystės vyriausybėje.

Vis dėlto G. Williamsonas pridūrė, kad vis „intensyvesnį“ cheminių atakų pavojų kelia ne vien Rusija, bet ir kitos valstybės.

Be to, gynybos sekretorius paskelbė apie planus tūkstančius Britanijos karių paskiepyti nuo juodligės, anksčiau ketvirtadienį pranešė „The Guardian“. Šios ligos sukėlėjų sporas ne kartą buvo mėginta panaudoti kaip biologinį ginklą.

„Priėmiau sprendimą užtikrinti mūsų greitojo reagavimo pajėgų vakcinavimą, kad užtikrintume jiems gyvybiškai svarbią apsaugą nuo mirtino pavojaus“, – laikraštis citavo sekretoriaus kalbos, sakytos Bristolio mieste, ištrauką.

Po S. Skripalio apnuodijimo Britanijos premjerė Theresa May (Tereza Mei) trečiadienį paskelbė, kad labiausiai tikėtina, jog atsakomybė už šią ataką tenka Maskvai ir paskelbė, kad Londonas išsiųs 23 rusų diplomatus, dirbančius Jungtinėje Karalystėje.

Rusija savo ruožtu griežtai neigia turinti ką nors bendra su išpuoliu prieš buvusį dvigubą agentą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių