Britanija įžvelgia abiem pusėms laimingą „Brexit“ baigtį

  • Teksto dydis:

Didžioji Britanija pirmadienį pradeda oficialias derybas dėl išstojimo iš Europos Sąjungos, per kurias sieks „precedento istorijoje neturinčio“ susitarimo.

Derybos dėl Didžiosios Britanijos iš Europos Sąjungos, prasidedančios pirmadienį, atves prie teigiamos baigties tiek Jungtinę Karalystę, tiek Bendriją, pareiškė britų užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas).

„Manau, visas šis procesas atves prie laimingo sprendinio, ir jį bus galima išpildyti garbingai ir abiem pusėms naudingai“, – B.Johnsonas sakė prieš ES užsienio reikalų ministrų susitikimą Liuksemburge.

Britanijos „Brexit“ ministras Davidas Davisas (Deividas Deivisas) ir ES vyriausiasis derybininkas prancūzas Michelis Barnier (Mišelis Barnje) pirmadienio rytą Briuselyje pradės pirmąją oficialią derybų sesiją.

Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) demonstravo griežtą poziciją šiuo klausimu, bet birželio 8-ąją vykusių pirmalaikių parlamento rinkimų rezultatai buvo itin nepalankūs jos Konservatorių partijai. Dėl šios priežasties Jungtinės Karalystės politikos areną apėmė sumaištis, o pačios Th.May politinė ateitis atrodo miglota.

Britanijos vyriausybė nori, kad į derybas būtų įtrauktas klausimas dėl būsimų ryšių su Europa ir itin svarbios prekybos su Bendrija sutarties.

Vis dėlto Briuselis atmetė bet kokias galimybes svarstyti šiuos reikalus, kol nebus pasiekta reikšmingos pažangos dėl trijų svarbiausių „skyrybų“ klausimų: Britanijos išstojimo sąskaitos, kuri, Briuselio vertinimais, gali siekti maždaug 100 mlrd. eurų; 3 mln. Britanijoje gyvenančių ES piliečių ir maždaug 1 mln. kitose Europos valstybėse gyvenančių britų teisių, taip pat sienos tarp Šiaurės Airijos ir Airijos Respublikos statuso.

B.Johnsonas, pasitraukimo kampanijos šalininkas, sakė, kad bus „daug diskusijų apie sutarties pobūdį, apie pinigus ir panašiai, bet svarbiausias dalykas – nukreipti mūsų akis į ateitį“.

„Privalome galvoti apie gilią ir reikšmingą partnerystę Europoje“, – pažymėjo jis.

Šiose derybose, kurias numatyta užbaigti iki 2019 metų kovo, ant kortos pastatyta ne tik Jungtinės Karalystės ateitis, bet ir Vakarų politinė tvarka, kuri smarkiai nukentės, jei Londonui ir Briuseliui nepavyks pasiekti susitarimo.

Tačiau dabartinė situacija, palyginti su buvusia prieš 12 mėnesių, kai „Brexit“ šalininkai galėjo džiaugtis tvirtomis pozicijomis, smarkiai pasikeitė, o birželio 8 dieną vykę rinkimai, kurie buvo itin nesėkmingi premjerei Theresai May (Terezai Mei), iškėlė rimtų klausimų dėl jos pozicijos.

„Priešaky laukia ilgas kelias, tačiau mūsų tikslas aiškus – glaudi ir ypatinga partnerystė tarp Jungtinės Karalystės ir ES, precedento istorijoje neturintis susitarimas“, – prieš derybų pradžią sakė D.Davisas.

„Nekantrauju pradėti dirbti šios naujos ateities labui“, – sakė jis.

A. Merkel sieks „gero susitarimo“ su Britanija

Vokietijos kanclerė Angela Merkel sako, kad tikisi „gero susitarimo“ pasibaigus „Brexit“ deryboms, kuriose 27 Europos narės atidžiai išklausys Britanijos pageidavimų, bet gins ir savo interesus,

Didžioji Britanija pirmadienį pagaliau pradėjo oficialias derybas su kitomis ES narėmis dėl pasitraukimo iš šios Bendrijos.

„Aš manau, kad pirmąją derybų dieną dar anksti spėlioti, kaip jos pasibaigs, – sakė A.Merkel pirmadienį. – Tikiuosi, kad pasieksime gerą susitarimą. Toks yra mūsų bendras interesas, bet mes, 27 narės, labai aiškiai ir, tikiuosi, kartu suformuluosime savo reikalavimus“.

Taip A.Merkel pareiškė po susitikimo su Rumunijos prezidentu Klausu Iohannis (Klausas Johanisu), kuris taip pat pabrėžė, kad ES 27 narės turi laikytis išvien. Jis pažymėjo, kad ES nori aptarti skyrybų sąlygas prieš pradėdama svarstyti savo ateities santykius su Britanija, ir sakė žvelgiąs į derybas su „informuotu optimizmu".


Šiame straipsnyje: Brexitderybos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Idiotai brexitiniai griauna savo sali indai su negrais damus jie to ir laukia

...

... portretas
Sėkmės britams kelius praminantiems ir kitiems.

AS

AS portretas
Jokiu nuolaidu isdavikam.Tegu kitos salis zino,kad terlioniu nebus.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių