Britanija greitai gali pritrūkti šiukšlių

Didžiajai Britanijai jau greitai gali pritrūkti savų atliekų, kad šalies atliekų perdirbimo gamyklos veiktų visu pajėgumu, rašo britų dienraštis „The Independent“.

Aplinkosaugos organizacijos ragina nebestatyti naujo tipo gamyklų, kurios degindamos šiukšles gamina elektros energiją. Ekspertai suskaičiavo, kad esant dabartiniam buitinių atliekų surinkimo ir deginimo organizavimui šiukšlių vargiai užteks tokių elektrinių darbui užtikrinti. Jei bus statomos naujos elektrinės, reikės užtikrinti nenutrūkstamą „šiukšlinio kuro“ tiekimą, o tam gali prireikti netgi importuoti šiukšles iš kitų šalių.

Šiuo metu Jungtinėje Karalystėje veikia 25 šiukšles deginančios elektrinės. Planuojama Anglijoje pastatyti dar 64, Škotijoje – 9, o Velse – 1. Ekologai ragina Britanijos valdžią įšaldyti šiuos planus. Ekspertai mano, kad reikia pasimokyti iš kitų šalių, kurioms jau trūksta šiukšlių. Tokių problemų kilo Vokietijoje ir Nyderlanduose, kurios šiukšles ėmė importuoti iš kitų Europos šalių.

Ekspertų teigimu, dar vienas variantas būtų iš viso atsisakyti šiukšlių deginimo ir panaudoti naujausias biotechnologijas. Mokslininkai siūlo organizuoti metano gamybą, iš atliekų gaunant maksimalių kiekį energijos ir aplinkai darant minimalų poveikį.


Šiame straipsnyje: Britanijašiukšlės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių