Britanija atliks viešą tyrimą dėl Rusijos disidento A. Litvinenkos mirties

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos vyriausybė antradienį paskelbė atliksianti viešą tyrimą dėl Rusijos disidento Aleksandro Litvinenkos, kuris 2006 metais buvo nunuodytas Londone radioaktyviu poloniu, mirties.

Apie tai paskelbta Britanijai raginant imtis griežtesnių sankcijų prieš Rusiją dėl Malaizijos keleivinio lėktuvo katastrofos Ukrainos rytuose, kuri, kaip įtariama, įvyko, kai į orlaivį pataikė prorusiškų separatistų paleista raketa.

Vidaus reikalų sekretorė Theresa May (Teresa Mej) šį pareiškimą paskelbė parlamente, pridūrusi: „Labai tikiuosi, kad šis tyrimas suteiks šiokią tokią paguodą jo našlei.“

A.Litvinenka, buvęs Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) agentas ir Kremliaus kritikas, buvo nunuodytas radiokatyviu poloniu-210, kurio buvo įdėta į jo arbatą viename Londono viešbutyje.

Viešas tyrimas turėtų reikšti, kad britų tyrėjai galės aiškintis, ar Rusijos valstybė yra atsakinga už šią žmogžudystę.

Britanijos policija dėl A.Litvinenkos nužudymo prašė areštuoti Rusijos piliečius Andrejų Lugovojų ir Dmitrijų Kovtuną, bet Maskva atsisakė juos perduoti. Jie abu griežtai neigia prisidėję prie buvusio FSB agento nužudymo.

Po A.Litvinenkos mirties Rusijos ir Didžiosios Britanijos santykiai smarkiai pašlijo ir prireikė ne vienų metų jiems pataisyti.

Britanijos sprendimas pradėti viešą tyrimą veikiausiai supykdys Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, kurio santykiai su Londonu yra įtempti po praėjusią savaitę įvykusios Malaizijos lėktuvo katastrofos ir Rusijos įvykdyto Ukrainai priklausančio Krymo pusiasalio aneksavimo šių metų kovą.

Th.May iš pradžių norėjo palaukti atskiro mirties priežasties tyrimo. Pagal Anglijos įstatymus, tokie tyrimai atliekami staigios, smurtinės ar nenatūralios mirties atvejais. Jų metu nustatomi mirties laikas, vieta bei priežastis, tačiau nėra nustatomi kaltininkai.

Tačiau trys Aukštojo teismo teisėjai vasarį nusprendė, kad vidaus reikalų sekretorė turi peržiūrėti savo sprendimą, kurį panaikinti siekė A.Litvinenkos našlė Marina.

Už tyrimą atsakingas koroneris pats paragino atlikti nuodugnų viešą tyrimą, teigdamas, kad negalėjo tinkamai atlikti savo darbo, nes neturėjo prieigos prie slaptų įkalčių apie numanomą Kremliaus vaidmenį A.Litvinenkos nužudyme.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių