„Brexit“ be sutarties – vis realesnė galimybė

  • Teksto dydis:

„Brexit“ be sutarties galimybė darosi vis realesnė po to, kai Europos Sąjungos derybininkas praėjusį mėnesį atmetė pagrindinius premjerės Theresos May pasiūlymus dėl naujo prekybos susitarimo, praneša „Reuters“.

Anglijos centrinio banko vadovas Markas Carney penktadienį teigė, kad Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš Europos Sąjungos, nepasiekus sutarties su Briuseliu, galimybė yra „nepatogiai didelė“.

Th. May pirmadienį pakartojo tikinti, kad Didžioji Britanija išsiderės gerą sutartį, bet „jokia sutartis yra geriau negu bloga sutartis“.

Svaras pirmadienį atsidūrė 11 mėnesių žemumose JAV dolerio atžvilgiu ir prekeiviai tai iš dalies sieja su „Brexit“ be sutarties galimybe.

Visgi Didžioji Britanija yra Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) narė, tad tarifai prekybai su ES būtų nustatomi pagal PPO taisykles.

ES tarifai gana žemi, maždaug 5 proc., bet jie yra didesni svarbiam Didžiosios Britanijos eksportui, įskaitant automobilius. Šiuo atveju būtų taikomas 10 proc. tarifas. Britų paslaugų ir finansų įmonėms kiltų sunkumų dėl apribojimų.

„Brexit“ be sutarties paveiktų Didžiosios Britanijos ekonomiką. Jeigu kristų verslo investicijos, sulėtėtų produktyvumo augimas arba, sumažėjus imigracijai, pristigtų darbo jėgos.

„Brexit“ rėmėjai teigia, kad po pasitraukimo iš Bendrijos Londonui būtų lengviau sudaryti prekybos susitarimus su sparčiai augančiomis šalimis. Be to, Didžioji Britanija, nepasiekusi sutarties, sutaupytų ES „skyrybų sąskaitą“, sudarančią maždaug 39 mlrd. svarų ir galėtų tuos pinigus išleisti viešosioms paslaugoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių