Breivikas po suėmimo policijos prašė duoti pleistrą

Norvegijoje teisiamą žudiką Andersą Behringą Breiviką (Andersą Bėringą Breiviką) suėmęs policininkas penktadienį teisme jį apibūdino kaip ramų, bet nerimastingą žudiką, kuris tvirtino, kad šaliai gresia dar didesnis išpuolis ir prašė duoti jam pleistro nedidelei žaizdai ant smiliaus užklijuoti.

Teismui 25 dieną susirinkus į praėjusią vasarą 77 žmones nužudžiusio ultradešiniųjų ekstremisto bylos nagrinėjimą A.B.Breivikas nustebino susirinkusiuosius girdamas Norvegijos policiją, kuri šalyje sulaukė griežtos kritikos už tai, kad nepakankamai greitai reagavo į žudynes. Teisiamasis pareiškė, kad, atsižvelgiant į tokias sunkias aplinkybes, policijos darbas buvo nepriekaištingas.

Vietos policijos operacijų vadovas Haavardas Gaasbakkas (Havardas Gasbakas) Oslo apygardos teismui sakė, kad keliais žodžiais apsikeitė su A.B.Breiviku, kai rakino jam antrankius.

„Ne į jus aš nusitaikiau. Jus aš laikau broliais. Tai maištas. Aš privalau išgelbėti Norvegiją nuo islamizacijos“, - sakė A.B.Breivikas gulėdamas ant žemės, kol pareigūnas buvo priklaupęs ant jo nugaros.

Pernai liepos 22 dieną A.B. Breivikas susprogdino sprogmenų prikrautą automobilį netoli vyriausybės būstinės Osle, užmušdamas aštuonis žmones. Vėliau jis nuvyko į netoli sostinės esančią Utiojos salą, kur nušovė 69 žmones, daugiausiai paauglius. A.B.Breivikas vilkėjo policijos uniformą, kai daugiau nei valandą saloje žudė panikos ištiktus valdančiosios Darbo partijos jaunimo stovyklos narius.

H.Gaasbakkas apibūdino jį kaip ramų vyrą, kuris kalbėjo kaip kariškis: „trumpai ir aiškiai“, ir kuris sakė norįs kuo greičiau pradėti „derybas“.

Pasakojimas apie teisiamojo elgesį yra teismui svarbus, siekiant priimti sprendimą dėl jo psichinės būklės, kurio laukiama 10 savaičių užtruksiančio bylos nagrinėjimo pabaigoje.

Jeigu būtų pripažintas esąs psichiškai sveikas, A.B. Breivikui gali būti skirtas iki 21 metų laisvės atėmimas arba priimtas alternatyvus susitarimas dėl jo izoliacijos, kol ekstremistas bus laikomas keliančiu pavojų visuomenei.

Jeigu būtų pripažinta, kad jo psichika sutrikusi, A.B. Breivikas būtų priverstinai gydomas uždaroje psichiatrinėje klinikoje.

Būtent šią galimybę A.B. Breivikas, siekiantis įrodyti, kad jo islamofobiška ideologija nėra pamišėlio kliedesiai, vadina „blogesne už mirtį“.

Galutinį nuosprendį penkių teisėjų kolegija paskelbs liepos viduryje.

Pasak pareigūno, A.B.Breivikas sakė, kad yra vienas iš „trijų ląstelių“.

„Pirmoji sudavė Oslui, antroji, tai yra aš, - čia, o trečioji - dar nesudavė, bet policijai tai bus pragaras“, - sakė jis.

Netrukus po jo suėmimo A.B.Breivikas pasiskundė, kad įsipjovė smilių ir paprašė pleistro, tuo sukeldamas aplinkinių juoką.

Pasak policijos pareigūno, A.B.Breivikas netrukus jis pridūrė: „Bet tai nesvarbu. Pasižiūrėkite aplinkui“, kur ant žemės gulėjo dešimtys kūnų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alex

Alex portretas
tuokius reike kabinti kaime kaip baidikle sarkom gazdinti tik kad kaimas butu saharoja kur 40 +c

to Alex

to Alex portretas
Jus pone esat labai ziaurus zmogus.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių