Brazilijos teismas nušalino Senato vadovą

  • Teksto dydis:

Vienas Brazilijos Aukščiausiojo Teismo teisėjas pirmadienį nušalino Senato vadovą – pagrindinį prezidento Michelio Temero (Mišelio Temero) sąjungininką, jam ruošiantis stoti prieš teismą dėl įtariamos korupcijos.

Laikinas sprendimas nušalinti nuo pareigų 61 metų Renaną Calheirosą (Renaną Kaljeirosą) dar labiau pablogino M.Temero įvaizdį, nes šiam sunkiai sekasi ištraukti didžiausią Lotynų Amerikos ekonomiką iš krizės.

Be to, sustiprėjo požiūris, kad Brazilija yra labai giliai įklimpusi į politinį kyšininkavimą.

Sprendimą nušalinti Senato vadovą priėmė teisėjas Marco Aurelio Mello (Marku Aureliju Melu) ir jis „įsigalioja nedelsiant“, tačiau jį dar turi patvirtinti Aukščiausiojo Teismo teisėjų dauguma, nurodė vienas teismo pareigūnas.

Nušalinimo paprašė opozicijos grupė „Rede“, motyvuodama tuo, kad prezidento aplinkos pareigūnas, koks yra Senato vadovas, negali eiti savo pareigų, kol vyksta teismo procesas.

Praėjusią savaitę Aukščiausiasis Teismas nurodė R.Calheirosui stoti prieš teismą dėl kaltinimų lėšų grobstymu. Savo ruožtu jis neigia, kad valstybės lėšas jis naudojo savo vaiko motinai remti.

Senato vadovas figūruoja ir dar vienoje byloje kartu su keliais aukštus postus užimančiais politikais, tarp kurių yra ir atstatydinta prezidentė Dilm Rousseff (Dilma Rusef) bei keletas įstatymų leidėjų. Visi šie asmenys kaltinami padėję grobstyti milijardus iš valstybinės naftos kompanijos „Petrobras“.

Sekmadienį protestuotojai dalyvavo demonstracijose, reikalaudami nušalinti R.Calheirosą. Minios žmonių Brazilijoje skandavo: „Renaną į cypę!“ ir surengė improvizuotas laidotuves, per kurias buvo nešamas karstas su užrašu „Korupcija“.

Praėjusią savaitę R.Calheirosas nesėkmingai bandė prastumti reformą, kuria būtų suvaržyti teisėjų įgaliojimai tirti korupcijos bylas.

Buvęs viceprezidentas M.Temeras anksčiau šiemet tapo prezidentu po to, kai kartu su R.Calheirosu inicijavo buvusios Brazilijos prezidentės D.Rousseff (Dilmos Rusef) apkaltą už neteisėtą manipuliavimą nacionalinio biudžeto duomenimis.

Maža to, D.Rousseff pirmtakas Luisas Inacio Lula da Silva (Luisas Inasiju Lula da Silva) taip pat dalyvauja trijose korupcijos bylose, susijusiose su „Petrobras“.

Nors dėl „Petrobras“ skandalo dabartinis prezidentas M.Temeras oficialiai apklaustas nebuvo, keli jo ministrai vis dėlto buvo priversti atsistatydinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių