Bratislavoje susitikę ES ministrai gelbės laisvosios prekybos susitarimą

  • Teksto dydis:

Dvidešimt aštuonių Europos Sąjungos šalių prekybos ministrai penktadienį susitinka Bratislavoje, kad išgelbėtų derybas dėl milžiniškos laisvosios prekybos sutarties su Jungtinėmis Valstijomis, tokiose įtakingose narėse, kaip Prancūzija ir Vokietija, vis garsėjant raginimams derybas nutraukti.

Šią savaitę keliuose Europos miestuose demonstracijose prieš Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės (TTIP) sutartį dalyvavo dešimtys tūkstančių žmonių.

Remti ir ginti TTIP politikams tampa vis sudėtingiau, populiarėjant tokiems populistams, kaip kandidatas į JAV prezidentus Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), kurie kaltina globalizaciją dėl esą pavogtų darbo vietų ir mažėjančių atlyginimų.

Slovakijos sostinėje veikiausiai bus aptartas ir kritikuojamas laisvosios prekybos susitarimas su Kanada, kurį oponentai vadina mėginimu sukurti pavojingą precedentą prieš užbaigiant dar didesnio masto derybas su JAV.

TTIP sukurtų didžiausią pasaulyje laisvosios prekybos rinką su 850 mln. vartotojų, kuri driekiasi nuo Havajų iki Lietuvos. Tačiau šis susitarimas, dėl kurio deramasi nuo 2013 metų, tapo tikra „karšta bulve“ Europoje prieš artėjančius rinkimus JAV, Prancūzijoje ir Vokietijoje. Jį norima užbaigti iki JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) prezidento kadencijos pabaigos šiais metais.

TTIP „tampa vis mažiau ir mažiau įmanomas, bėgant laikui“, yra sakiusi ES prekybos komisarė Cecilia Malmstroem (Sesilija Malstriom).

„Su Jungtinėmis Valstijomis gali būti pasirašyta sutartis, tačiau po natūralios pauzės, kad būtų suteikta laiko naujai (JAV) administracijai“, – RTBF radijui sakė ji.

TTIP sutarčiai labiausiai priešinamasi Prancūzijoje. Šalies prekybos ministras Matthiasas Feklis (Matijasas Feklis) anksčiau yra sakę, kad Prancūzijos socialistinė vyriausybė neberemia derybų su JAV ir ragina Europą trauktis.

Vokietijoje TTIP jau skaldo valdančiąją koaliciją. Kanclerė Angela Merkel vis dar yra didžiausia Europoje sutarties rėmėja, tačiau jos koalicijos partneriai socialistai, vadovaujami vicekanclerio Sigmaro Gabrielio (Zigmaro Gabrielio), yra griežtai prieš ją nusiteikę.

Viltys dėl Kanados

Vis dar viliamasi, kad pavyks pasirašyti laisvosios prekybos sutartį (CETA) su Kanada, dėl kurios jau suderėta, tačiau jai dar turi pritarti visos valstybės narės. Ji taip pat susidūrė su opozicija Vokietijoje, Austrijoje ir Belgijoje. Tačiau praėjusią savaitę Vokietijos socialistai suvažiavimo metu tik per plauką jai pritarė.

Tikimasi CETA susitarimą pasirašyti su Kanados ministru pirmininku Justinas Trudeau (Džastinu Triudo) per ES ir Kanados viršūnių susitikimą spalio 27 d. Tuomet prasidėtų ilgokas sutarties ratifikavimas nacionaliniuose ir ES parlamentuose.

Penki svarbiausi klausimai 

1. Koks yra susitarimo tikslas?

TTIP sutartimi tikimasi paskatinti prekybą, kuri būtų naudinga verslui ir, teoriškai, darbuotojams bei visai ekonomikai. JAV ir ES dvišalės prekybos apimtys jau dabar yra milžiniškos ir sudaro daugiau nei 730 mln. JAV dolerių per dieną.

TTIP yra be galo svarbus susitarimas su milžinišku potencialu, leisiančiu sukurti daugiau darbo vietų, skatinti ūkio augimą ir nustatyti standartus“, – sakė ES prekybos komisarė Cecilia Malmstroem (Sesilija Malstriom).



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Kaip ir anuomet iš JAV nesulaukėm pagalbos, taip ir dabar iš jų TIK nuostoliai.

tai kad

tai kad portretas
na mūsiškiai, tai visada kaip tie ura patriotai vis pirmieji šoka ir jiems visai nesvarbu, kas iš to bus Lietuvai. Ar čia tiesiog yra pataikavimas JAV, - kaip liepia, taip šneka?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių