Bostono nusikalstamo pasaulio vadeiva nuteistas už keliolika žmogžudysčių

  • Teksto dydis:

JAV prisiekusiųjų teismas pirmadienį pripažino liūdnai pagarsėjusį Bostono nusikalstamo pasaulio vadeivą ir numanomą Federalinio tyrimų biuro (FTB) informatorių Jamesą Bulgerį (Džeimsą Baldžerį), pravarde „Vaitis“, kaltu dėl 11 žmogžudysčių ir daugelio kitų nusikaltimų.

Jo advokatai pareiškė apskųsiantys šią nutartį.

Po penkias dienas trukusio svarstymo prisiekusieji, tarp kurių buvo keturios moterys ir aštuoni vyrai, pripažino J.Bulgerį kaltu dėl visų, išskyrus vieną, jam pateiktų 32 kaltinimų.

J.Bulgeris pripažintas kaltu dėl 11 iš 19 su juo siejamų nužudymų. Vienintelis kaltinimas, kurio prisiekusieji nepalaikė, buvo susijęs su pinigų prievartavimu.

83 metų žilabarzdis J.Bulgeris, kuris 16 metų slapstėsi iki jo arešto Kalifornijoje 2011 metais, likusias savo gyvenimo dienas tikriausiai praleis už grotų.
Nuosprendį planuojama paskelbti lapkričio 13 dieną.

J.Bulgeris, kurį žurnalistai pastebėjo parodant iškeltus į viršų nykščius savo šeimos nariams, kai jis buvo vedamas iš teismo salės, taip pat buvo kaltinamas pinigų prievartavimu ir jų plovimu bei ginklų kontrabanda.

Per jo bylos nagrinėjimą, prasidėjusį birželio 4-ąją, pasisakė 72 liudininkai, pateikta 840 daiktinių įrodymų, o kai kurie šiurpūs parodymai buvo verti pigaus romano apie gangsterius.

Prisiekusieji išklausė kraują stingdančių pasakojimų, kaip nužudytoms aukoms būdavo išlupami dantys, kad palaikų nepavyktų atpažinti, taip pat apie incidentą, kai vieno gangsterio mergina buvo pasmaugta, nes „per daug žinojo“.

Tačiau advokatai buvo nusivylę, kad per šį teismą nebuvo skirta pakankamai dėmesio ryšiams tarp J.Bulgerio ir JAV Teisingumo departamento.

„Jamesas Bulgeris ketina pateikti apeliaciją“, – jo advokatas Jay Carney (Džėjus Karnis) sakė žurnalistams prie teismo rūmų.

„Nemanau, kad išgirdote paskutinį Jameso Bulgerio žodį“, – pridūrė kitas advokatas Hankas Brennanas (Henkas Brenanas).

J.Bulgeris atsisakė duoti parodymus savo teisme, sakydamas, kad šis procesas yra „nesąžiningas ir apgaulingas“, nes nebuvo pripažinta apsauga nuo persekiojimo, suteikta jam federalinių agentų.

J.Bulgeris visada neigė buvęs FTB informatorius, tačiau artimi ryšiai tarp kai kurių FTB agentų Bostone ir J.Bulgerio vadovaujamos Vinter Hilo gaujos 8-ame ir 9-ame dešimtmetyje buvo gerai pagrįsti dokumentais.

Buvęs FTB agentas Johnas Connolly (Džonas Konolis) šiuo metu atlieka laisvės atėmimo bausmę, skirtą 2002 metais už tai, kad jis faktiškai buvo tapęs gaujos nariu.

J.Bulgeris tapo mafijos vadeivos, kurį aktorius Jackas Nicholsonas (Džekas Nikolsonas) suvaidino „Oskarais“ apdovanotame režisieriaus Martino Scorsese (Martino Skorsezės) 2006 metų filme apie gangsterius „Infiltruoti“ (The Departed), prototipu.

Pradėjus nagrinėti J.Bulgerio bylą, federalinis prokuroras Brianas Kelly (Brajenas Kelis) nurodė, kad šis procesas susijęs „su organizuotu nusikalstamumu, viešųjų (pareigūnų) korupcija ir įvairiausia neteisėta veikla“.

„Visų šių nužudymų ir siautėjimo centre – vienas žmogus, (kuris vadovavo) grupei nusikaltėlių, kėlusiai sumaištį Bostono mieste 30 metų“, – pridūrė jis.

B.Kelly šį airių kilmės amerikietį vadino Bostono nusikalstamo pasaulio krikštatėviu, kuris nesibodėjo smaugti ir šaudyti, žudyti arba luošinti žmones, jo laikytus varžovais, teisėsaugos informatoriais arba nusikalstamos veiklos liudininkais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių