Bosnija ir Hercegovina artėja prie narystės NATO

NATO šalių užsienio reikalų ministrai ketvirtadienį sutarė suteikti Narystės veiksmų planą (NVP) Bosnijai ir Hercegovinai, kuris turi padėti jai artimiausiais metais prisijungti prie aljanso, tačiau taip pat nustatė sąlygas dėl jo vykdymo.

"Šiandien Bosnijai ir Hercegovinai buvo suteiktas NVP, tačiau su aiškiomis sąlygomis dėl jo įgyvendinimo", - sakė NATO atstovas spaudai Jamesas Appathurai (Džeimsas Apaturajus) spaudos konferencijoje po NATO valstybių užsienio reikalų ministrų derybų Taline.

Pasak J.Appathurai, NATO priims pirmąjį Bosnijos ir Hercegovinos metinį reformų planą pagal NVP tik tuomet, kai šalies gynybinės (karinės) paskirties nuosavybė, tokia kaip bazės, bus užregistruota kaip priklausanti valstybei ir skirta naudoti gynybos ministerijai.

Narystės veiksmų planas (Membership Action Plan) yra daugiapakopis politinio dialogo ir karinių reformų procesas, skirtas parengti prie aljanso prisijungti norinčias valstybes NATO narystės pareigoms ir prievolėms. Šis procesas gali trukti kelerius metus.

Bosnija ir Hercegovina pernai spalį pateikė 28-ias valstybes vienijančiam aljansui prašymą dėl narystės plano suteikimo, tačiau gruodį NATO atmetė šį prašymą, teigdama, kad šalis turi įgyvendinti daugiau reformų.


Šiame straipsnyje: NATO

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių