B.Obama: žvalgyba žinojo apie išpuolį

Pasak JAV prezidento, turėta pakankamai informacijos, jog būtų uždegta „raudona šviesa“, užkirtusi kelią teroristui patekti į lėktuvą.

„Tai buvo žmonių ir sistemos klaida, atskleidusi galimą katastrofišką saugumo spragą“, - antradienį apie nepavykusį mėginimą susprogdinti iš Amsterdamo į Detroitą skrendantį lainerį kalbėjo Barackas Obama.

Aukšti JAV pareigūnai naujienų agentūrai „Associated Press“ atskleidė, kad šiuo metu tikrinami nauji žvalgybos duomenys - įtariamojo teroristo, Umaro Farouko Abdulmutallabo, ir mažiausiai vieno „al Qaeda“ nario pokalbiai. Tačiau jie neatskleidė, kaip - internetu, mobiliuoju ryšiu ar kitais metodais - surinkta ši informacija.

Anonimiškai kalbėję JAV žvalgybos pareigūnai taip pat neatskleidė, ar nesėkmingai lainerį mėginęs susprogdinti teroristas turėjo ryšių su Jemene gyvenančiu radikaliu islamo dvasininku Anwaru al-Awlakiu. Šis dvasininkas internetu susirašinėjo su majoru Nidaliu Maliku Hasanu, teisiamu už 13 žmonių nužudymą Fort Hoode, didžiausioje JAV karinėje bazėje.

„Įvyko sisteminė klaida, man tai atrodo visiškai nepriimtina“, - atostogaudamas Havajuose pareiškė B. Obama.

Kaip teigiama portale „Sphere“, JAV prezidento teiginiai apie katastrofiškas JAV saugumo spragas yra it žibalas į ugnį. Taip pat priduriama, kad Amerikoje jis kritikuojamas ir dėl to, kad apie tai neprabilo anksčiau.

Pranešama, kad tyrimas, kas leido, jog 23 metų terorizmu įtariamas Nigerijos pilietis įliptų į lėktuvą gabenusį per 300 žmonių, užtruks mažiausiai kelias savaites.

U. F. Abdulmutallabas mėgino sunaikinti Detroite besileidžiantį lėktuvą ir tuo tikslu į orlaivį įsinešė labai sprogios medžiagos. 23 metų nigeriečiui kaltinimai pateikti ligoninėje, kur jis gydosi nudegimus.

Jemene veikianti „Al Qaeda“ grupuotė prisiėmė atsakomybę už Nigerijos piliečio bandymą penktadienį susprogdinti „Delta Airlines“ keleivinį lėktuvą.


Šiame straipsnyje: žvalgybaišpuolisjav lėktuvas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių