B.Obama siunčia į Afganistaną 30 tūkst. karių

JAV prezidentas Barackas Obama antradienį sakė, kad iki kitos vasaros nusiųs į Afganistaną dar 30 tūkst. amerikiečių karių ir kad planuoja po pusantrų metų pradėti pajėgų išvedimą iš šios karo zonos.

Toks grafikas, kurį B.Obama pristatė sakydamas svarbią kalbą, nustebino kai kuriuos Pentagono planuotojus, kurie tikėjosi 12-18 mėnesių periodo papildomoms pajėgoms dislokuoti. Šiuo metu Afganistane su Talibanu kovoja 68 tūkst. JAV karių.

"Kaip vyriausiasis vadas nusprendžiau, kad pagal mūsų gyvybiškai svarbius nacionalinius interesus (reikia) nusiųsti į Afganistaną papildomus 30 tūkst. JAV karių. Po 18 mėnesių mūsų kariai pradės grįžti namo", - sakė B.Obama JAV karo akademijos Vest Pointe Niujorko valstijoje kadetams.

Papildomi JAV kariai ir laukiamas papildomas kontingentas iš NATO sąjungininkių, pasak B.Obamos, sudarys amerikiečiams "sąlygas paspartinti atsakomybės perdavimą afganų pajėgoms ir ... 2011-ųjų liepą pradėti ... pajėgų perkėlimą iš Afganistano".

B.Obamos kalba buvo skirta plačiai auditorijai. Jis bandė įveikti politinį susiskaldymą Vašingtone: siekė patenkinti respublikonų reikalavimus siųsti daugiau karių ir įtikinti savo Demokratų partiją bei nuo karo pavargusius amerikiečius tuo, kad kariai ten nesiunčiami ilgam.

"Jei nemanyčiau, kad Afganistane pastatytas ant kortos Jungtinių Valstijų saugumas ir amerikiečių saugumas, su malonumu įsakyčiau visiems iki vieno mūsų karių rytoj (grįžti) namo", - sakė jis.

B.Obama išreiškė įsitikinimą, kad JAV sąjungininkės taip pat pasiųs pastiprinimus.

"Mūsų draugai Afganistane kariavo, liejo kraują ir žuvo drauge su mumis. Dabar privalome drauge sėkmingai užbaigti šį karą", - sakė prezidentas.

"Nes ant kortos pastatytas ne vien NATO patikimumo išbandymas. Ant kortos pastatytas mūsų sąjungininkių saugumas ir bendras pasaulio saugumas", - pažymėjo jis.


Šiame straipsnyje: ObamaAfganistanaskariai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių