B.Obama prakalbo apie teroristų medžioklę

JAV prezidentas Barackas Obama pareiškė, kad jo administracija „nenurims“, kol nebus surasti ir patraukti atsakomybėn visi lėktuvą susprogdinti mėginę asmenys.

Pirmą kartą viešai komentuodamas penktadienio incidentą, B.Obama pranešė užsakęs du tyrimus - JAV terorizmo duomenų bazės ir keliaujančiųjų lėktuvais patikros peržiūra, informuoja BBC.

Bandymu susprogdinti lėktuvą kaltinamas nigerietis Umaras Faroukas Abdulmutallabas turėjo JAV vizą ir jam buvo leista sėsti į lėktuvą, nors jis buvo įtrauktas į galimų teroristų duomenų banką. Vėliau paaiškėjo, jog jis veikė pagal „Al Qaeda“ scenarijų.

Pasak B.Obamos, tik dėl „greitų ir herojiškų“ keleivių ir lėktuvo įgulos narių veiksmų pavyko išvengti katastrofos.

23-ejų kaltinamasis, laikomas JAV Mičigano valstijos kalėjime, buvo sulaikytas, kai mėgino detonuoti iš itin sprogių medžiagų pagamintą sprogmenį, paslėptą po drabužiais.

U. F. Adbulmutallabas kaltinamas mėginimu susprogdinti „Northwest Airlines“ lėktuvą „Airbus A330“, iš Amsterdamo į Detroitą skraidinusį 300 keleivių. FTB pareigūnams jis teigė, jog Jemene yra daugiau tokių kaip jis, kurie netrukus smogs.

Kalbėdamas Havajų, kuriuose dabar atostogauja, karinėje bazėje, B. Obama sakė: „Mes nenurimsime, kol surasime visus su tuo susijusius asmenis ir patrauksime juos atsakomybėn“.

Anot jo, prezidento administracija jau ėmėsi veiksmų saugumui pagerinti - lėktuvuose skraido daugiau maršalų, sugriežtinta keleivių patikra.

Pasak B.Obamos, Amerikos piliečiai nepasiduos baimei, tačiau pridūrė, jog jie turi būti budrūs.

„Tie, kurie žudo nekaltus žmones, moteris ir vaikus, turi žinoti, jog Jungtinės Valstijos padarys žymiai daugiau, ne tik sustiprins apsaugą. Naudosime visus mūsų galios elementus, kad sužlugdytumėme ir nugalėtumėme ekstremistus“, - teigė JAV vadovas.


Šiame straipsnyje: Obamateroristai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių