B.Obama: M.Romney neturi „nei vienos naujos idėjos“

JAV prezidentas Barackas Obama sekmadienį per rinkimų kampanijos renginį, vykusį prieš partijos nacionalinį suvažiavimą, apkaltino savo varžovą respublikoną Mittą Romney nesugebant pasiūlyti „nei vienos naujos idėjos“ ir esant praeitos amžiaus reliktu.

Lankydamas svarbiausias svyruojančias valstijas prieš šią savaitę Šiaurės Karolinos mieste Šarlotėje, B.Obama taip pat kritikavo M.Romney ignoravus karą Afganistane kalboje, kurią jis pasakė, kai buvo iškeltas savo partijos kandidatu.

„Buvo į ką pasižiūrėti“, - B.Obama sakė 13 tūkst. klausytojų Kolorade, taršydamas svarbią M.Romney kalbą, pasakytą Floridoje ketvirtadienio vakarą, žymėjusią tris dienas vykusio respublikonų suvažiavimo kulminaciją.

„Nepaisant visų iššūkių, su kuriais susiduriame šiame naujame šimtmetyje, tai, ką jie pasiūlė per tas tris dienas, buvo programa, labiau tinkama praeitam šimtmečiui, - pažymėjo prezidentas. - Tai buvo grįžimas... Mes jau esame tai matę - tai buvo galima žiūrėti per nespalvotą televizorių su “triušio ausimis".

Demokratai sako, kad M.Romney, kuris per partijos suvažiavimą stengėsi pristatyti savo asmenines savybes ir pagerinti savo bendro patrauklumo įvertinimus, tikriausiai suteikė pagrindą B.Obamos kritikai, pateikdamas tik dalines savo politikos nuostatas.

Jie taip pat vadina 51 metų B.Obamą ateities kandidatu, kurio šūkis - „Pirmyn“. Tuo tarpu vyresnis 65 metų M.Romney, jų nuomone, yra veikiau ankstesnės epochos kandidatas.

B.Obama sakė, kad M.Romney, kuris, kaip rodo apklausos, yra lygus su juo pagal populiarumą, iki prezidento rinkimų lapkritį likus mažiau nei dešimt savaičių, atsisakė atskleisti savo „slapto padažo“ receptą, kuris turėtų padėtis kurti naujas darbo vietas: „Jis nepasiūlė nei vienos naujos idėjos.“

„Tai buvo kartojimai iš tos pačios senos politikos, kurią girdėjome dešimtmečius; tos pačios politiko, kuri buvo peršama viduriniajai klasei daugelį metų“, - pridūrė prezidentas.

Jis taip pat kritikavo M.Romney, jog šis Floridoje „neturėjo ką pasakyti“ apie karą Afganistane, kurį prezidentas žadėjo užbaigti „atsakingai“ - tokiu pat būdu, kokiu jis grąžino Amerikos karius į tėvynę iš Irako.

„Mes grąžiname savo karius namo iš Afganistano. Ir aš nustačius darbotvarkę: mes juos iš ten išvesime iki 2014 metų. Gubernatorius Romney darbotvarkės neturi. Manau, jis neteisus“, - aiškino B.Obama.

M.Romney kritikavo sprendimą paskelbti datą, kada bus išvestos JAV pajėgos, sakydamas, jog tai tik padės Amerikos priešams.

Tačiau jis taip pat užsiminė, kad „teisingas kalendorius“ šiam išvedimui yra 2014 metų pabaiga - ta pati data, kurią yra nustačiusi NATO.

Tuo tarpu M.Romney stovykla stengėsi išnaudoti B.Obamos šalininko Merilendo gubernatoriaus Martino O'Malley atsakymą, kai jis buvo paklaustas, ar amerikiečiai dabar gyvena geriau negu prieš ketverius metus.

„Ne, tačiau tai nėra šių rinkimų klausimas“, - M.O'Malley sakė televizijai CBS, kaltindamas ankstesnį prezidentą respublikoną George'ą W.Bushą dėl užsitęsusios agonijos JAV ekonomikoje.

„Mes negyvename taip pat gerai, kaip gyvenome prieš George'ui Bushui atnešant mums Busho darbo vietų praradimą, Busho recesiją, Busho (biudžeto) deficitus, virtinę dykumų karų, kurie buvo pirmąkart apmokėti... ir nacionalinės kredito kortelės“, - teigė jis.

M.Romney skubiai pasinaudojo šiuo komentaru, pagrindžiančiu esminę jo kampanijos poziciją, jog B.Obama, kad ir kokie geri būtų jo ketinimai ir įkvėpiančios kalbos, mažai tenuveikė, kad pagerintų viduriniosios klasės ekonominę padėtį.

„Šis prezidentas gali prašyti mūsų būti kantriais. Šis prezidentas gali mums sakyti, kad kaltas kažkas kitas. Šis prezidentas gali mums sakyti, kad per ateinančius ketverius metus jis viską sutvarkys“, - sakoma buvusio Masačusetso gubernatoriaus pranešime.

Tuo tarpu vienas iš aukštų B.Obamos politinių patarėjų Davidas Plouffe'as kaltino M.Romney, kad jo kampanija stovi ant „melo trikojo“, kaltindamas jį klaidingai perteikiant prezidento poziciją dėl socialinės sistemos reformos, sveikatos apsaugos programos pagyvenusiems žmonėms ir smulkiojo verslo.

B.Obama šiuo metu dalyvauja keturių dienų kelionėje „Kelias į Šarlotę“, (Road to Charlotte), lankydamas valstijas, kurios lems lapkritį vyksiančių rinkimų baigtį ir kuriose jo perspektyvas temdo lėtas ekonomikos atsigavimas bei 8,3 proc. nedarbas.

Prezidentas šią kelionę pradėjo Ajovoje, paskatinusioje jo mažai tikėtiną iškilimą prieš 2008 metų šalies vadovo rinkimus. Šioje valstijoje B.Obama maždaug vienodai populiarus su M.Romney.

Po viešnagės Kolorade prezidentas vyks į Ohają, kur kartu su Amerikos darbininkais pirmadienį švęs Darbo dieną.

Jeigu B.Obama laimėtų Ohajuje, pagal kurios rezultatus dažnai prognozuojama rinkimų baigtis visoje šalyje ir kurioje dauguma apklausų rodo, kad prezidentas įgijęs nedidelę persvarą, labai padidėtų jo galimybės būti perrinktam antrai kadencijai Baltuosiuose rūmuose.

Dar joks respublikonas nėra užėmęs Baltųjų rūmų, nelaimėjęs Ohajuje.

B.Obama antradienį vyks į kitą svyruojančią valstiją - Virdžiniją, o trečiadienį išskris į Šarlotę, kur kitą dieną pasakys svarbią kalbą per partijos suvažiavimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių