B.Obama kviečia A.Merkel į Vašingtoną

JAV prezidentas Barackas Obama pakvietė Vokietijos kanclerę Angelą Merkel atvykti į Vašingtoną, tikėdamasis pataisyti dvišalius santykius, kurie pašlijo paaiškėjus, kad Amerikos žvalgyba klausėsi jos pokalbių mobiliuoju telefonu.

B.Obama paskambino A.Merkel palinkėti jai greičiau pasveikti po neseniai slidinėjant patirtos traumos ir pakvietė kanclerę atvykti vizito „abiems pusėms tinkamu metu artimiausiais mėnesiais“. A.Merkel pernai piktai reagavo į pasirodžiusius pranešimus, esą Nacionalinio saugumo agentūra (NSA) klausėsi jos pokalbių mobiliuoju telefonu. Spalį ji B.Obamai pareiškė, jog tai sugriovė pasitikėjimą tarp abiejų sąjungininkių.

Žiniasklaidos paviešinta informacija apie amerikiečių vykdomą šnipinėjimą paremta dokumentais, kuriuos nutekino NSA kontraktininkas Edwardas Snowdenas. Tai smarkiai pakenkė JAV santykiams su svarbiomis sąjungininkėmis ir tapo asmeniniu bei politiniu konfūzu B.Obamai.

Vašingtonas niekada oficialiai nepatvirtino, jog buvo klausomasi poklabių telefonu, tačiau netiesiogiai patvirtino šių pranešimų patikimumą savo atsargiai formuluojamais atsakymais į žurnalistų klausimus ta tema.

Baltieji rūmai nurodė, kad JAV žvalgyba šiuo metu nesiklauso A.Merkel pokalbių telefonu ir nedarys to ateityje, tačiau nekomentuos praeityje vykdytos šnipinėjimo veiklos.

A.Merkel pakviesta į Vašingtoną tokiu metu, kai Baltieji rūmai stengiasi padėti tašką E.Snowdeno istorijoje. Šį mėnesį B.Obama rengiasi pasakyti kalbą, kurioje detaliai išdėstys, kaip ketinama reformuoti NSA duomenų rinkimo ir telefonų pasiklausymo veiklą.


Šiame straipsnyje: A.MerkelB.Obamašnipinėjimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių