Blaivi Naujųjų utopija: jokio Senelio Šalčio, Snieguolės, Besmegenio ar žaliaskarės

  • Teksto dydis:

Senelis Šaltis Naujųjų metų išvakarėse per Tadžikistano valstybines televizijas nepasirodys, skelbia NewsRu.com.

Simboliai trukdo tradicijoms

„Per televizijos kanalus "Safina", "Šabakkai Avval" ("Pirmasis kanalas"), "Bachoriston" (vaikų televizijos kanalas) nuo šiol nepasirodys tokie pasakų herojai kaip Senelis Šaltis ar jo anūkėlė Snieguolė. Taip pat nebus girliandomis ar žaisliukais papuoštos naujametinės eglutės, Besmegenio“, - naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Tadžikistano valstybinės televizijos komiteto pirmasis vadovo pavaduotojas Sadiddali Siddikovas.

Pašnekovo teigimu, visos šios šalies televizijos transliuos Naujųjų metų sutikimą. Eteryje liks žiema, sniegas, muzika, dainos, šokiai, naujametinės dekoracijos, šventiškai papuošti stalai. Tokį sprendimą esą priėmė patys televizijos transliuotojai, be jokio paliepimo „iš viršaus“.

Teigiama, kad šie pasakų personažai ir švenčių atributai neturi jokio tiesioginio ryšio su nacionalinėmis Tadžikistano tradicijomis. Televizijos kanalo atstovas taip pat pridūrė, kad šie švenčių „vedliai“gyventojams jokios žalos taip pat nedaro.

Šventė mieste, bet ne periferijoje

Naujųjų metų sutikimas – šventė ar ne? Tokios diskusijos Tadžikistaną skaldo jau ne pirmus metus. Esą Naujųjų metų šventimas pagal Grigaliaus kalendorių turi religinių šaknų, tad prieštarauja islamui ir tadžikų tradicijoms.

Naujieji metai Tadžikistane gana plačiai švenčiami mokyklose ir darželiuose, miestai papuošiami, pagyvėja prekyba šventiniais atributais. Šiemet Dušanbė aktyviai pardavinėjamos dirbtinės eglutės ir dekoracijos. Tačiau tai būdinga tik miestams, kuriuose gyvena viso labo ketvirtadalis iš visų 8 milijonų šalies gyventojų. Kitas vietoves jau keletą metų ši šventė aplenkia.

Šiemet pagrindinėje Dušanbė Draugystės aikštėje žaliaskarė taip pat bus įžiebta. Sostinės mero teigimu, papuoštos eglės aukštis sieks 22 metrus. Tradiciškai ją puoš girliandos ir žaisliukai. Minėtoje aikštėje gruodžio 31-osios vakarą vyks ir koncertas, kuriame dalyvaus tadžikų pop muzikos atlikėjai. Jų pasirodymą vainikuos 5 minučių fejerverkai.

Valstybinis cirkas tradiciškai ruošiasi naujametinei programai, tačiau ar šiemet vaikai išvys Boboi Barfi (taip mažieji tadžikai vadina Senelį Šaltį ir mums įprastą Kalėdų Senelį), vis dar neaišku.

Į vadinamąją „Eglutę“ bus kviečiami našlaičiai ir vaikai iš neturtingų šeimų.

Nori uždrausti

Radikalių Islamo atšakų pasekėjai laiko Naujuosius svetima, sovietmečiu primesta švente.

Naujuosius metus svetima švente prieš trejus metus ėmė laikyti musulmonų dvasininkai ir opozicinė Tadžikistano Islamo atgimimo partija (IRP). Praėjusių metų lapkričio viduryje partijos vyr. redaktorius Mukhibullo Kurbonas išplatino pranešimą, kuriame teigė, jog Tadžikistano gyventojų dauguma - musulmonai, tad  Naujieji metai yra svetima šventė. Esą valdžios institucijos turėtų atsisakyti šią dieną minėti kaip šventę, nepuošti miestų, o tam skirtas lėšas panaudoti labdarai. Šį pranešimą vėliau partija įvardino asmenine jų atstovo nuomone.

2012-ųjų sausio 2-ąją buvo nužudytas 24-rių Parvizas Davlatbekovas. Vaikinas buvo apsirengęs Senelio šalčio kostiumą.

Islamo įtaka auga

Vietiniai šalies ekspertai skelbia apie didėjančią  islamo įtaką Tadžikistane ir kitose Centrinės Azijos šalyse, nors šalių vyriausybės bando išsaugoti pasaulietiškumą ir riboti religines laisves tikintiesiems.

Tadžikistane studentėms ir moksleivėms į švietimo įstaigas eiti su musulmoniškomis skaromis yra draudžiama. 2011 m. teisėkūros institucijos uždraudė nepilnamečiams lankytis mečetėse, tačiau tai realybėje neįgyvendinta.

Šalyje dešimtys gyventojų kasmet atsiduria už grotų dėl kaltinimų religiniu ekstremizmu. Teologai reikalauja plėsti tikinčiųjų teises, o pasauliečiai jau prakalbo apie tai, kad šalyje mečečių skaičius pralenkė vidurinių mokyklų skaičių.

Daugiau nei 98 proc.  adžikistano gyventojų yra musulmonai, dauguma kurių - Hanafi sunitai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vasia

vasia portretas
Kalatun babai nevyksta pas čiurkas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių