Beveik 300 tūkst. britų pradėjo dviejų parų streiką

Maždaug 270 tūkst. Didžiosios Britanijos valstybės tarnautojų, nepatenkintų išeitinių pašalpų mažinimu, pradėjo 48 val. streiką.

Tai didžiausia per daugiau kaip du dešimtmečius šio sektoriaus darbuotojų protesto akcija, praneša BBC.

Šalies valstybinio ir privataus sektoriaus darbuotojus ginančios profsąjungos PCS surengtas streikas paveikė teismų, uostų, darbo ir mokesčių centrų, policijos pagalbos centrų darbą. Sąjunga tvirtina, kad pagal naują apmokėjimo tvarką, valstybės tarnautojai praras trečdalį jiems priklausančios pašalpos. Vyriausybė atkerta, jog kitos valstybės tarnautojų sąjungos sutinka, kad pakeitimai yra teisingi.

Pagal naująją tvarką, įsigaliosiančią balandžio mėnesį ir padėsiančią sutaupyti apie 500 mln. svarų, išmokos atleidžiamiems ar savo noru iš darbo išeinantiems darbuotojams negalės viršyti 60 tūkst. svarų. Išeitinė išmoka dabar skaičiuojama įvertinus išdirbtų metų skaičių kiekvienų išdirbtų metų mėnesinį atlyginimą.

Penkta pagal dydį Britanijos profsąjunga PCS tvirtina, kad 20 metų išdirbęs žmogus, per metus gaudavęs 24 tūkst. svarų, pagal naująją tvarką galėtų netekti apie 20 tūkst. svarų.

Tačiau valdžia tikina, kad uždirbantieji 30 tūkst. ir daugiau, o tokie sudaro apie 80 proc. tarnautojų, vis tiek gautų 2-3 metų atlyginimo dydžio išmoką.

Profsąjunga įspėjo, kad dėl streiko uostuose ir oro uostuose gali susidaryti eilės, teismuose gali būti atidėtas bylų svarstymas, nevykti vairavimo egzaminai.

Kaip praneša BBC korespondentai, Londone nedidelis piketuotojų būrys susirinko prie   šalies parlamento rūmų. Protestai vyksta dar maždaug 500 sostinės vietų.

Į protestą Belfaste susirinkę piketuotojai didelio visuomenės paramos nesulaukė. Tačiau profsąjunga tikisi, kad vėliau mieste vyksiančiame mitinge dalyvaus apie 2 tūkst. žmonių. Streikas Škotijoje, kuriame dalyvauja 30 tūkst. profsąjungos narių, didžiausias valstybės tarnautojų protestas nuo pat 1987-ųjų.


Šiame straipsnyje: streikas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių