Beveik 250 tūkst. migrantų Libijoje laukia progos sprukti į Italiją

  • Teksto dydis:

Maždaug 235 tūkst. migrantų Libijoje yra pasirengę pavojingai kelionei per Viduržemio jūrą į Italiją, kai tik pasitaikys tokia galimybė, sakė Jungtinių Tautų pasiuntinys Martinas Kobleris.

Italijos vidaus reikalų ministerija nurodė, kad beveik 128 400 migrantų nuo šių metų pradžios jau atvyko per Viduržemio jūrą. Šis skaičius yra 5 proc. didesnis už to paties praėjusių metų laikotarpio skaičių.

„Mūsų sąrašuose yra 235 000 migrantų, kurie tiesiog laukia geros progos išvykti į Italiją, ir jie tai padarys“, – sakė M. Kobleris italų dienraščiui „La Stampa“, paskelbusiam šį interviu ketvirtadienį.

„Saugumo sustiprinimas šiuo metu yra svarbiausias dalykas. Jei turėsime stiprią ir vieningą (Libijos) armiją, tada terorizmo ir prekybos žmonėmis pavojai praeis“ – pridūrė jis.

JT remiamai Libijos nacionalinės santarvės vyriausybei Tripolyje sunkiai sekasi įtvirtinti savo valdžią. Jai labai priešinasi konkuruojanti administracija atokiame šalies rytų regione.

Kovos dėl šalies naftos išteklių vėl privertė nuogąstauti dėl pilietinio karo Libijoje, kurią chaosas užvaldė po 2011 metų sukilimo, kai buvo nuverstas ir nužudytas diktatorius Muamaras Kadhafi (Muamaras Kadafis).

Libijos 1 770 km pakrantė tapo telkimosi vieta migrantams, norintiems pasiekti Europą.

M. Kobleris taip pat sakė, kad feldmaršalo Khalifos Haftaro (Chalifos Haftaro), kuris remia konkuruojančią administraciją, puolimas svarbiems naftos uostams šalies rytuose užimti „kelia didelį nerimą“.

„Libijai reikia dialogo, stabilumo ir vienybės. Susisiekiau su generolu Haftaru ir esu pasirengęs susitikti su juo, kad būtų rastas sprendimas, sudarantis sąlygas sukurti vieningą armiją“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių