Berlyno sienos dalis – atliekų rūšiavimo įmonėje

  • Teksto dydis:

Dalis 1961 m. pastatytos Berlyno sienos vis dar stovi pačiame Berlyne kaip memorialas. Dalis jos likučių laikoma dar 140 pasaulio vietų.

„Deutsche Welle“ žurnalistai išaiškino, kad didelė Berlyno sienos dalis laikoma ne memorialuose ar muziejuose, bet vienoje atliekų rūšiavimo įmonėje Vokietijos sostinėje. Pasirodo, kad Berlyno sienos betono plokštės naudojamos šiukšlėms atskirti ir išrūšiuoti pagal tipus.

Net ir Berlyno sienos memorialo istorikai nežinojo šio daug ką nustebinusio fakto. Istorikams patikrinus atliekų rūšiavimo įmonėje naudotas betono plokštes, paaiškėjo, kad 300 betono segmentų kadaise buvo Berlyno sienos dalis.

Pasirodo, kad šiukšlių rūšiavimo įmonė Berlyno sienos likučius pasiėmė, kai buvo liepta nuversti ir iš vietos patraukti 155 km ilgio sienos dalį. Kai 1989 m. Rytų ir Vakarų Berlyną skyrusi siena buvo nugriauta, nemažai atliekų tvarkymo įmonių turėjo patraukti iš vietos jos dalis. Tačiau, kitaip nei dauguma gamyklų, kurios sienos dalis susmulkino ir gautą masę panaudojo naujoms statybos, ši įmonė nusprendė tiesiog palikti betono dalis stovėti tokias, kokios yra.

Iki šiandien Berlyno sienos betoninės dalys šiukšlių rūšiavimo įmonėje atskiria vietas, skirtas plastikui, metalui ir kitoms atliekoms. Simboliška, juokauja įmonės savininkai, kad Berlyno sienos funkcija išlieka atskirti ar padalyti kaip ir Šaltojo karo laikais.

Berlyno sienos memorialo istorikai, nors ir nežinojo šio įdomaus fakto, nenustebo, kad dalis sienos pateko į šiukšlių rūšiavimo įmonę. Istorikai aiškina, kad vokiečiams Berlyno siena tuomet, kai buvo nugriauta ir galutinai išmontuota, jokių sentimentų nekėlė, atvirkščiai, žmonės nenorėjo jos matyti ir prisiminti.

1989 m. lapkričio 9 d. dešimtys tūkstančių berlyniečių šventė Berlyno sienos griūtį. Iš pradžių siena atverta keliose vietose, kad būtų galima laisvai judėti tarp Rytų ir Vakarų. Po mėnesio nuspręsta galutinai nugriauti. To laukė daugybė žmonių.

Prieš daugiau nei 25 metus Berlyno sienos likučiai daugeliui kėlė tik blogus prisiminimus, šiandien Berlyno sienos memorialai vokiečiams ir europiečiams primena Šaltąjį karą ir jo aukas, o berlyniečiams – laisvę, kurią pavyko iškovoti.

Berlyno sienos memorialo istorikai teigia, kad tai, jog dalis sienos – šiukšlių rūšiavimo įmonėje, neturėtų atrodyti nepagarbu. Juk didelė dalis vokiečių dar ir prieš 1989 m. norėjo, kad Berlyno siena atsidurtų ne kur kitur, o būtent šiukšlyne, tad ir šiandien nereikėtų jos garbinti.

Berlyno šiukšlių perdirbimo įmonė neketina atsisakyti Berlyno sienos betono plokščių, nors ir žino, kad dabar sienos likučiai daug labiau vertinami nei anksčiau. Juk turistams Berlyne ir kitose Vokietijos vietose vis dar siūloma nusipirkti Berlyno sienos gabalėlių. Skaičiuojama, kad Berlyno sienos likučių per metus parduodama už maždaug 10 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių