Buvęs Katalonijos viceprezidentas ir trys kiti lyderiai paliekami už grotų

  • Teksto dydis:

Atstatydintas Katalonijos viceprezidentas ir trys kiti separatistų lyderiai paliekami kalėjime, kol bus išnagrinėtas jų vaidmuo šio Ispanijos rytinio regiono nepriklausomybės kampanijoje, pirmadienį nutarė Aukščiausiasis Teismas.

Šis sprendimas buvo priimtas likus nedaug laiko iki vėliau šį mėnesį vyksiančių Katalonijos valdžios rinkimų.

Dar šeši buvę ministrai, praėjusį mėnesį buvo grąžinti kardomajam kalinimui, bus paleisti už 100 tūkst. eurų užstatus, tęsiantis tyrimui dėl kaltinimų maištu, antivyriausybine veikla ir netinkamu valstybės lėšų naudojimu, sakoma Madrido teismo pareiškime.

Tuo tarpu po Katalonijos parlamento spalio 27 dienos sprendimo paskelbti nepriklausomybę atleisto ir į Belgiją pabėgusio Katalonijos lyderio Carleso Puigdemont'o (Karleso Pudždemono) laukia svarstymas dėl jo išdavimo. Jis priešinasi ekstradicijai ir sako, kad Ispanijoje teisingo teismo nesulauks.

Ispanija siekia C. Puigdemont'o ir drauge su juo pabėgusių keturių jo buvusių ministrų išdavimo ir ketina apkaltinti juos dėl jų vaidmens kampanijoje už nepriklausomybę.

Naujienos, kad buvęs C. Puigdemont'o pavaduotojas Oriolis Junquerasas (Oriolis Žunkerasas), buvęs Katalonijos vidaus reikalų ministras Joaquimas Fornas (Žoakimas Fornas) ir dviejų nepriklausomybės šalininkų asociacijų lyderiai liks kalėjime, pasirodė prasidedant oficialiai kampanijai prieš gruodžio 21-ąją vyksiančius Katalonijos rinkimus.

Madridas regiono rinkimus sušaukė po nepriklausomybės paskelbimo, Katalonijos vyriausybės atleidimo ir regiono autonomijos sustabdymo.

Aukščiausiojo Teismo teisėjas Pablo Llarena (Pablas Ljarena) nusprendė, jog esama rizikos, kad O. Junquerasas ir kiti trys minėti asmenys pakartotų savo įtariamus nusikaltimus, jei būtų paleisti.

Separatistai susiskaldę

Madridas nori, kad rinkimai „atkurtų normalią“ padėtį šiame turtingame rytų regione, vienašališkai paskelbusį nepriklausomybę po teismų uždrausto spalio 1-osios referendumo.

C. Puigdemont'as, O. Junquerasas ir kiti buvę ministrai yra kandidatai naujuose rinkimuose.

Tai reiškia, kad kampanija turės beprecedentį aspektą – kandidatų „tremtyje“ ir kalėjime.

Separatistų partijos ne kartą kaltino Madridą po jų nesėkmingo bandymo paskelbti nepriklausomybę sulaikant „politinius kalinius“ ir imantis represijų. Sprendimas palikti kai kuriuos katalonų lyderius kalėjime tikriausiai pakurstys šiuos kaltinimus.

Tačiau apskritai katalonai lieka labai susiskaldę dėl nepriklausomybės ir kelios apklausos rodo, kad nepriklausomybės šalininkų partijoms gali būti sunku laimėti pakankamai vietų naujai regiono vyriausybei suformuoti.

„Nuo šiol iki gruodžio 21-osios ginčai nepriklausomybės šalininkų stovykloje didės, – sakė Barselonos autonominio universiteto politologijos profesorius Oriolis Bartomeusas. – Jie gali atverti nesantaiką, sutrukdysiančią jiems susigrąžinti bendrą daugumą.“

2015 metais nepriklausomybės šalininkų partijos laimėjo 47,8 proc. balsų, sudarė aljansą su kraštutinių kairiųjų CUP ir suformavo didžiausią bloką regiono parlamente.

Tačiau naujausios apklausos rodo, kad separatistus šiuo metu palaiko maždaug 45 proc. rinkėjų. Tokiu atveju jiems gali nebepavykti užsitikrinti daugumos.

Be to, ne taip kaip 2015-aisiais, nepriklausomybės šalininkų partijos sudarė atskirus kandidatų sąrašus.

O. Junquerasas viliasi, kad pagal populiarumą pirmaujanti jo partija ERC gruodžio 21-ąją pasieks pergalę.

C. Puigdemont'as savo kampaniją praėjusį mėnesį iš Briuselio pradėjo virtine pasirodymų žiniasklaidai ir reikalavimu sudaryti sąlygas jam grįžti kaip teisėtam Katalonijos prezidentui.

Ispanijos premjeras Mariano Rajoy (Marianas Rachojus) ir kiti Katalonijos nepriklausomybės priešininkai savo ruožtu viliasi rekordinio rinkėjų aktyvumo gruodžio 21 dieną, kuris sugrąžintų vienybei su Madridu pritariantį parlamentą.

Sprendimą dėl ekstradicijos paskelbs gruodžio 14 dieną

Belgijos teismas gruodžio 14 dieną paskelbs, ar nušalintas Katalonijos vadovas C. Puigdemont 'as bus perduotas Ispanijai, kur jo laukia kaltinimai maišto skatinimu ir antivyriausybine veikla.

Madridas išdavė Europos arešto orderį suimti buvusį Katalonijos vadovą ir keturis buvusius jo vyriausybės ministrus po to, kai jie spalio mėnesį pabėgo į Briuselį ir ignoravo šaukimus atvykti į teismą. Politikų advokatai pirmadienį Briuselio teisme tvirtino, kad Ispanijoje jiems nebus garantuotas sąžiningas teismo procesas.

„Mūsų nuomone, už dalykus, kuriais kaltinama Katalonijos vyriausybė, Belgijoje nebaudžiama, o (C. Puigdemont'o ir buvusių ministrų) perdavimas Ispanijai pažeistų jų pagrindines teises“, – po teismo posėdžio žurnalistams sakė dviejų buvusių katalonų ministrų advokatas Christophe'as Marchandas (Kristofas Maršanas).

„Teisėjas savo sprendimą paskelbs gruodžio 14 dieną“, – pridūrė jis.

Manoma, jog tai tebus pirmasis etapas ilgoje teisinėje kovoje, nes abi pusės pralaimėjimo atveju veikiausiai skųs teismo sprendimą.

Ispanijos prokurorai nori teisti C. Puigdemont'ą ir jo buvusius ministrus už maištą, už kurį jiems gali būti skirta iki 30 metų kalėjimo, taip pat už antivyriausybinę veiklą ir netinkamą viešųjų lėšų panaudojimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių