Belaisvius aplankiusi N. Savčenko sulaukė kritikos

  • Teksto dydis:

Ukrainos deputatė Nadija Savčenko penktadienį aplankė separatistines teritorijas šalies rytuose ir susitiko su ten laikomais ukrainiečių belaisviais, bet ši jos išvyka daugelį Ukrainoje suerzino.

Pilotė N. Savčenko, kuri dvejus metus praleido Rusijos kalėjime, bet pernai buvo paleista, apsilankė kalėjime separatistų kontroliuojamame Makijivkos mieste. Socialiniame tinkle „Facebook “N. Savčenko parašė, kad jos tikslas yra padėti paleisti ukrainiečių belaisvius.

Po apsilankymo ji reporteriams sakė, kad jos tikslas yra suorganizuoti apsikeitimą belaisviais „visi už visus“ tarp abiejų konflikto šalių.

N. Savčenko, kuri būdama Rusijos kalėjime pelnė didvyrio statusą, pastaruoju metu tapo visuomenę skaldančia figūra, nes kritikavo Ukrainos vyriausybę ir ragino pradėti dialogą su Rusijos remiamais sukilėliais, kad būtų užbaigtos kovos Rytų Ukrainoje. Šis smurtas nuo 2014 metų balandžio pareikalavo daugiau kaip 9 tūkst. 800 gyvybių.

Po gruodžio mėnesį Baltarusijos sostinėje Minske įvykusio jos susitikimo su separatistų lyderiais N. Savčenkos parlamentinė frakcija pašalino ją iš savo gretų.

Kelia maišatį

Ukrainos vidaus saugumo agentūra SBU penktadienį nurodė, kad tirs N. Savčenkos išvyką. Agentūros atstovas Oleksandras Tkačukas sakė, kad N. Savčenkos išvyka kelia „maišatį“, pranešė naujienų agentūra „Interfax“.

2015 metais Minske pasirašytas taikos susitarimas padėjo sumažinti kovas Rytų Ukrainoje, bet politinis susitarimas įstrigo ir susirėmimai tęsėsi.

Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) stebėjimo misijos vadovas Ertugrulas Apakanas (Ertuhrulas Apakanas) kritikavo separatistus dėl drono konfiskavimo penktadienį, grasinant ginklu.

Droną stebėtojai bandė paleisti Jasynuvatoje, į šiaurę nuo pagrindinio separatistų bastiono Donecko. Pasak E. Apakano, separatistai nukreipė ginklus į ESBO stebėtojus, ir vienas jų paleido šūvius.

„Šaudymas į neginkluotus civilius stebėtojus yra ne tik tiesioginė grėsmė drąsių vyrų ir moterų, kurie kaip įmanydami stengiasi atnešti taiką į Ukrainą, gyvybėms. Tai tiesioginis iššūkis kolektyvinei 57 ESBO valstybių valiai ir Minsko susitarimams“, – sakė E. Apakanas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Visi už visus - 2 Minsko susitarimų punktas, tik Kijevas kelinti metai nė pirmo neįvykdė. Tiesa, kas dėl dronų, tai po stebėtojų "stebėjimų" pravosekai labai taiklai apšaudo sukilėlių pozicijas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių