Be dviejų nedidelių lietuviškų mokyklų likęs Punskas tikisi atsigauti finansiškai

Šiemet Lenkijos Punsko valsčiuje uždarius dvi nedideles lietuviškas mokyklas, valsčiaus viršaitis tikisi, kad finansinio nepritekliaus švietimo srityje kęsti iki metų pabaigos nebereikės.

Lietuvių gyvenamo valsčiaus valdžia sako vis dar laukianti atsakymų iš Lenkijos valdžios dėl didesnio finansavimo.

"Atrodo, kad viskas gerai. Sąlyginai gerai dėl to, kad vis tiek ir man širdį skauda, ir dalinai visuomenei dėl to, kad netekome kažko", - BNS sakė Punsko valsčiaus viršaitis Vytautas Liškauskas.

Dėl lėšų stygiaus šiemet Punske uždarytos Navinykų ir Pristavonių mokyklos. Jas uždarius, nuo rugsėjo liks keturios lietuviškos įstaigos: Vidugirių, Punsko Dariaus ir Girėno, Seinų "Žiburio" mokyklos bei Punsko Kovo 11-osios licėjus.

V.Liškauskas BNS sakė, kad itin pagerėjo Vidugirių mokyklos situacija, kurią pasirinko dauguma vaikų iš uždarytų mokyklų. Mokinių skaičius joje nuo rugsėjo išaugs tris kartus - nuo buvusių 11 iki 32.

"Vidugirių mokykla lieka ir turime daug vaikučių - 32. Palyginus, mūsų sąlygomis, 32 vaikučiai - vėl gerai, tai reiškia, krepšelis bus didesnis, irgi tuo džiaugiuosi", - BNS sakė V.Liškauskas.

Punskas laukia 400 tūkst. litų Lietuvos paramos, kuri jį turėtų pasiekti iki rugsėjo, taip pat tikisi gauti autobusiuką mokiniams pavežti.

"Pinigai iš Lietuvos leis šiuos metus palyginus gerai užbaigti finansiškai dėl švietimo", - sakė viršaitis.

V.Liškauskas taip pat teigia paprašęs pinigų iš Lenkijos, bet atsakymo dar nėra.

"Dar laukiu atsakymo iš Lenkijos dėl to, kad irgi ten kreiptasi yra. Pirmiau kreipiausi dėl 800 tūkst. zlotų, bet atrodo, kad apsistojome ties 450 tūkst. zlotų", - kalbėjo jis.

Pasak viršaičio, darbo uždarytose mokyklose neteko keli mokytojai. Tiesa, dalis jų jau išeis į pensiją, kiti turi pamokų kitose lietuviškose mokyklose arba kitų pajamų šaltinių, pavyzdžiui, savo ūkius.

Lietuviškoms mokykloms Lenkijoje Lietuva 350 tūkst. litų buvo skyrusi ir 2011 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių