Bausti Portugaliją už biudžeto deficitą – „nepateisinama“

  • Teksto dydis:

Portugalijos ministras pirmininkas Antonio Costa (Antonijus Kosta) antradienį pareiškė, kad būtų „nepateisinama ir gauta priešingų rezultatų“, jeigu šalis būtų baudžiama už euro zonos deficito ribų nesilaikymą.

„Visas šis procesas yra prieštaringas“, – sakė A.Costa žurnalistams, paaiškinęs, kad Portugalija šiemet sumažins biudžeto deficitą iki mažesnio nei 3 proc. BVP lygio ir tuomet atitiks ES taisykles „ir be būtinybės pereiti prie plano B ar išskirtinių priemonių“ – išlaidų apkarpymo.

Euro zonos finansų ministrai antradienį sutarė oficialiai pradėti sankcijų procedūrą Ispanijai ir Portugalijai todėl, kad jos nepakankamai stengėsi ištaisyti savo perviršinį biudžeto deficitą.

Euro zonos šalims, kurios pakartotinai nepaiso biudžeto taisyklių, Komisija gali skirti baudas, kurios gali sudaryti iki 0,2 proc. jų bendrojo vidaus produkto (BVP).

Portugalijos atveju tai sudarytų apie 360 mln. eurų, sprendžiant pagal 2015 metų BVP, paskelbtus ES statistikos agentūros.

„Europos ekonomika ir euro zona neturės jokios naudos iš sankcijų taikymo, nei Portugalijai, nei Ispanijai“, – sakė A.Costa.

Jis pažymėjo, kad Europos Komisija, Tarptautinis valiutos fondas (TVF) ir Vokietijos „didžiai gerbiamas“ finansų ministras Wolfgangas Schaeuble (Volfgangas Šoiblė) net pakartotinai gyrė Portugaliją už jos pastangas pažaboti deficitą.

„Siūlyti dabar, kad Portugalija būtų nubausta dėl to, jog ankstesnė vyriausybė nesiėmė teisingų veiksmų, tik pakenktų pono Schaeuble's patikimumui ir nesustiprintų visuomenės pasitikėjimo euro zonos valdymu“, – sakė A.Costa.

Gelbėta nuo bankroto Portugalija savo biudžeto deficitą sumažino nuo beveik 10 proc. BVP 2010 metais iki 4,4 proc. 2015 metais, tačiau ir šis rodiklis viršijo Lisabonai nustatytą tikslą bei ES nustatytą apribojimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių