Baskų separatistų grupuotė atsiprašė dėl padarytos žalos

  • Teksto dydis:

Baskų separatistų grupuotė ETA penktadienį paskelbė atsiprašymą už skausmą ir žalą, sukeltą per dešimtmečius trukusią jos ginkluotą kovą už nepriklausomą valstybę, ir paprašė aukų atleidimo.

„Esame sukėlę daug skausmo ir nepataisomos žalos. Norime išreikšti pagarbą žuvusiems, sužeistiesiems ir ETA veiksmų aukoms... Nuoširdžiai dėl to gailimės“, – sakoma pareiškime, paskelbtame baskų laikraštyje „Gara“.

Manoma, šį atsiprašymą paskelbusi ETA artimiausiomis dienomis gali paskelbti apie savo paleidimą.

"Suvokiame, kad nuo mūsų veiksmų, nulemtų įvairaus pobūdžio ginkluotos kovos, nukentėjo nekaltų piliečių. Taip pat padarėme rimtų nuoskaudų, kurioms nėra pateisinimo. Prašome šių žmonių ir jų šeimos narių atleidimo", – parašyta jame.

Madridas savo ruožtu pareiškė, kad atsiprašymą lėmė "įstatymų viršenybės galia, kurios demokratinėmis ginklais buvo nugalėta ETA".

"ETA jau seniai turėjo atsiprašyti", – sakoma vyriausybės pareiškime.

Grupuotė keturis dešimtmečius vykdė sprogdinimų ir šaudymo kampaniją, kovodama už nepriklausomą baskų valstybę šiaurinėje Ispanijoje ir pietinėje Prancūzijoje. Ši kova, pareikalavusi mažiausiai 829 gyvybių užsibaigė 2011 metais ETA paskelbtomis nuolatinėmis paliaubomis.

Pernai ši organizacija žengė dar toliau ir iš dalies nusiginklavo.

Savo ilgalaikio ruporo laikraščio "Gara" paskelbtame pareiškime ETA teigė, kad už smurtą Baskų krašte buvo atsakinga ne tik ji.

"(Regionas) kentėdavo dar nesusikūrus ETA ir tebekenčia jai nutraukus ginkluotą pasipriešinimą", – sakoma jame.

Konkrečiai neįvardydama Madrido valdžios, grupuotė paragino "visus pripažinti savo atsakomybę ir padarytas skriaudas" bei sudaryti sąlygas sutaikymui.

"Nacionalinė baskų socialistinė revoliucinė išvadavimo organizacija ETA šiuo pareiškimu norėtų pripažinti savo ginkluota taktika padarytą žąlą ir pademonstruoti savo įsipareigojimą galutinai įveikti konflikto padarinius bei užkirsti kelią jo pasikartojimui", – sakoma pranešime.

Pastaraisiais metais ETA smarkiai susilpnėjo, policijai sulaikius šimtus jos narių, įskaitant grupuotės lyderius, ir konfiskavo ginklų iš aptiktų organizacijos slaptaviečių.

ETA buvo suformuota 1959 metais per diktatoriaus Francisco Franco (Fransisko Franko) diktatūros piką, Šiuo metu 2,2 mln. gyventojų turintis Baskų kraštas ruošiasi jos paleidimui.

Ketvirtadienį tarptautinis tarpininkas Alberto Spektorowskis (Albertas Spektrovskis) pareiškė, kad ETA paskelbs apie savo paleidimą gegužės 5 ar 6 dieną, "jeigu paskutinę minutę nepateiks kokios nors staigmenos".

"Bus labai aiškiai paskelbta, kad ETA nebeegzistuos", – baskų radijui EITB sakė Izraelio akademikas ir Tarptautinės ryšių palaikimo grupės narys.

"Negaliu pasakyti, kokius žodžius jie pavartos, tačiau niekam nekils jokių abejonių", – teigė jis ir pridūrė, kad apie judėjimo likvidaciją bus paskelbta iš Prancūzijos baskų regiono.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių