Bangladešo per gaisrą žuvo 8, griūtyje jau rasta per 900 aukų

Gaisras, ketvirtadienį kilęs viename Bangladešo siuvimo fabrike ir nusinešęs aštuonias žmonių gyvybes, tapo dar viena tragedija, smogusia šalies tekstilės pramonei, dar neatsigavusiai po daugiau nei 900 žmonių žūties per praeitą mėnesį įvykusios siuvyklų komplekso griūties Dakos priemiestyje.

Gaisro priežastis kol kas nežinoma, tačiau pareigūnai sakė, kad ugnis įsiplieskė naktį sostinės Darusalamo rajone esančio 11 aukštų pastate, kuriame įsikūrusios dvi drabužių siuvimo įmonės, trečiame aukšte.

Tarp aukų buvo vieno megztinius siuvusio fabriko savininkas Tung Hai, tačiau nežuvo nei vienas iš siuvyklos darbininkų, nes naktį fabrikas nedirbo, nurodė policijos ir ugniagesių tarnybos pareigūnai.

„Gaisras buvo didelis, tačiau sugebėjome jį pažaboti viename aukšte“, - nacionalinio priešgaisrinio departamento operacijų direktorius Mahbuburas Rahmanas sakė naujienų agentūrai AFP.

Pasak jo, aukos mirė užtroškusios, kai išbėgo į laiptinę, prisipildžiusią „nuodingų dūmų nuo degančių akrilinių drabužių“.

Tuo tarpu vietos policijos vadas Khaliluras Rahmanas (Chaliluras Rahmanas) sakė AFP, kad per gaisrą žuvo „aštuoni žmonės, įskaitant (fabriko) savininką, jo keturi darbuotojai, vienas aukštas policijos pareigūnas ir žemo rango policijos pareigūnas“.

„Nustatėme septynių žmonių tapatybę. Tačiau neatpažinome aštuntojo“, - pridūrė jis.

Ši nelaimė įvyko, gelbėtojams tebeieškant aukų kūnų devynaukščio drabužių siuvyklų komplekso „Rana Plaza“ griuvėsiuose. Tas pastatas sugriuvo balandžio 24-ąją, kai jame buvo apie 3 000 darbininkų.

Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį rasta dar per 100 lavonų, tad bendras patvirtintų aukų skaičius dabar yra 912, nurodė kariškiai.

Gelbėtojų operacijai vadovaujantis brigados generolas Siddiqulas Alamas Sikderas (Sidikulas Alamas Sikderas) sakė AFP, kad žuvusiųjų paiešką tikimasi baigti iki penktadienio, o vėliau privačių bendrovių kranams ir buldozeriams bus patikėta išvalyti likusius griuvėsius.

„Mums dar reikia apieškoti rūsį, - nurodė S. A. Sikderas. - Dauguma kūnų dabar yra kaip skeletai - taip smarkiai jie suirę.“

Bangladešas yra antrasis didžiausias pasaulyje aprangos gamintojas, o ši 20 mlrd. JAV dolerių vertės pramonė yra pagrindinis neturtingos šalies ekonomikos variklis. Tekstilės gaminiai praeitais metais sudarė apie 80 proc. Bangladešo eksporto.

Tačiau šiame sektoriuje yra įvykę sukrečiančių nelaimių dėl nepakankamos darbo saugos, o Vakarų šalių aprangos prekybos tinklai grasina pasitraukti iš šalies, jeigu pareigūnai nesukurs veiksmingos programos saugumo standartams pagerinti.

Vyriausybė trečiadienį paskelbė nurodžiusi uždaryti 18 siuvimo fabrikų, o keliomis dienomis anksčiau pažadėjo „kuo išsamiausiai apsvarstyti“ saugumo padėtį po derybų su Tarptautine darbo organizacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių