Baltieji rūmai ir Kremlius D. Trumpo ir V. Putino susitikimą vadina nereikšmingu

  • Teksto dydis:

Baltieji rūmai ir Kremlius trečiadienį tvirtino, kad papildomas, anksčiau neskelbtas Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) ir Vladimiro Putino pokalbis per šį mėnesį įvykusį Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą nebuvo reikšmingas.

Abi valstybės vieningai smerkė pranešimus, kuriuose keliamas klausimas, kodėl apie tą susitikimą nebuvo skelbiama.

„Ir vėl Rusijos karštligė užklupo žiniasklaidą – visi išbėgo ir pabandė sukurti istoriją, kuri paprasčiausiai neegzistavo“, – sakė Baltųjų rūmų atstovė Sarah Sanders (Sara Sanders).

Panašiai kalbėjo ir Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas: „Terminų „slaptas“ ar „konfidencialus“ vartojimas dėl šio susitikimo kelia absoliučią nuostabą ir (yra) nesuprantamas.“

Tą susitikimą „oficialiai pripažino“ diplomatiniai kanalai, pridūrė jis komentaruose, kuriuos citavo Rusijos naujienų agentūra TASS. „Nebuvo jokios paslapties ir konfidencialaus susitikimo, – sakė D.Peskovas. – Taip sakyti yra visiškai absurdiška.“

Po trumpo pasisveikinimo dviejų dienų viršūnių susitikimo pradžioje ir liepos 7 dieną įvykusio ilgau kaip dvi valandas trukusio dvišalio susitikimo, dalyvaujant jų užsienio reikalų ministrams, D.Trumpas ir V.Putinas dar kalbėjosi per vakarienę, surengtą paskutinį G-20 forumo vakarą, antradienį sakė vienas JAV pareigūnas.

Baltieji rūmai šį politiškai opų susitikimą patvirtino tik tada, kai buvo nutekinta informacija apie jį. Ši informacija iškėlė klausimų, apie ką abu lyderiai kalbėjosi, kas dalyvavo ir kodėl apie šį susitikimą nebuvo užsiminta anksčiau.

D.Trumpo administraciją persekioja įtarimai, jog artimiausi prezidento patarėjai slapta susimokė su Rusija, kad jis laimėtų 2016 metų rinkimus.

D.Trumpo vyriausiasis sūnus Donaldas jaunesnysis neseniai paskelbė elektroninius laiškus, rodančius, kad jis kampanijos metu buvo surengęs susitikimą su Kremliui artimais asmenimis, vildamasis gauti informacijos, galinčios pakenkti jo tėvo varžovės demokratės Hillary Clinton (Hilari Klinton) įvaizdžiui.

Antradienį vakare D.Trumpas tviteryje piktinosi užuominomis, kad jo pokalbis su V.Putinu per G-20 vakarienę buvo nederamas. „Išgalvotos naujienos apie slaptą vakarienę su Putinu yra „nesveikos“. Visi G-20 lyderiai ir sutuoktiniai buvo Vokietijos kanclerės pakviesti. Spauda žinojo! – pareiškė jis. – Išgalvotos naujienos tampa vis nesąžiningesnės! Net vakarienė, Vokietijoje surengta 20-čiai pagrindinių lyderių, parodoma kaip bloga!“

Per vakarienę Hamburge D.Trumpas buvo pasodintas tarp Japonijos premjero žmonos ir Argentinos prezidento žmonos. JAV pirmoji ponia Melania Trump (Melanija Tramp) buvo pasodinta šalia prezidento V.Putino, sakė vienas Baltųjų rūmų pareigūnas.

Jis aiškino: „Vakarienės metu visi lyderiai laisvai vaikštinėjo po patalpą ir kalbėjosi vieni su kitais. Prezidentas Trumpas vakaro metu kalbėjosi su daugeliu lyderių. Vakarienei baigiantis prezidentas Trumpas nuėjo prie ponios Trump, kur trumpai pasikalbėjo su prezidentu Putinu.“

S.Sanders paneigė pranešimus, kad tas pasisėdėjimas truko valandą, ir sakė, kad jis buvo „trumpas“. „Mes jo nesekiojome su chronometru, (bet) tikrai ne valandą“, – sakė ji.

Gailisi paskyręs generalinį prokurorą

JAV prezidentas D.Trumpas trečiadienį pareiškė, kad niekada nebūtų paskyręs Jeffo Sessionso (Džefas Sešonzo) generaliniu prokuroru, jeigu būtų žinojęs, kad jis nusišalins nuo tyrimo dėl įtariamo Rusijos kišimosi į Amerikos rinkimus.

Duodamas interviu dienraščiui „The New York Times“ prezidentas taip pat kritikavo neseniai įvykusį J.Sessionso liudijimą Senato komisijai, tiriančiai įtariamus, kad D.Trumpo rinkimų kampanija buvo susimokiusi su Maskva. Prezidentas pareiškė, kad J.Sessionsas pateikė „blogų atsakymų“.

Tyrimą dėl Rusijos turėjęs prižiūrėti J.Sessionsas kovą nusišalino nuo šių pareigų, kai dienraštis „The Washington Post“ pranešė, jog jis per rinkimų kampaniją buvo dukart susitikęs su Rusijos ambasadoriumi Sergejumi Kisliaku.

Tačiau D.Trumpas pareiškė, kad J.Sessionsas pasielgė nesąžiningai, jeigu sutiko būti paskirtas vadovauti Teisingumo departamentui, nors suvokė, kad jo padėtis yra pažeidžiama.

„Kaip galima priimti darbą ir tuomet nusišalinti? Jeigu jis būtų nusišalinęs prieš priimdamas šį darbą, būčiau pasakęs: „Ačiū, Jeffai, bet aš tavęs nepriimsiu“, – aiškino D.Trumpas.

„Šitaip (pasielgti) su prezidentu, švelniai tariant, yra nepaprastai nesąžininga“, – pridūrė jis.

Birželį liudydamas Senato žvalgybos komitetui J.Sessionsas griežtai neigė egzistavus kokį nors susitarimą su Rusija, kad Maskva stengsis pakreipti pernai vykusius prezidento rinkimus D.Trumpo naudai. Generalinis prokuroras sakė, kad tokie pareiškimai yra „piktinantis ir pasibjaurėtinas melas“.

J.Sessionsas taip pat ginčijosi su keliais senatoriais, spaudusiais jį atskleisti pokalbių su D.Trumpu detalių. Pareigūnas atsisakė jas pateikti ir sakė, kad tie pokalbiai buvo konfidencialūs.

„Jeffas Sessionsas pateikė blogų atsakymų, – prezidentas sakė interviu su „The New York Times“. – Jis pateikė atsakymų į paprastus klausimus, ir tie atsakymai turėjo būti paprasti, bet jie tokie nebuvo.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

VADINASI BUVO LABAI REIKŠMINGAS

VADINASI BUVO LABAI REIKŠMINGAS portretas
hitleriui taip nebuvo pavykę europje, kai putleris apvyniojo apie pirštą JAV naciją. Osvoboditelių gizelis - pagrindinio priešo vadas. Toks įspūdis, kad putlerinė kgb ką nori su juo tą ir daro. Amerikiečiams - rimtas egzaminas jų bendrai IQ.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių