Baltieji rūmai grąžino CNN žurnalistui akreditaciją, bet iškėlė sąlygų

  • Teksto dydis:

Baltieji rūmai pirmadienį, po aštraus teisinio ginčo, paskelbė grąžinę televizijos CNN reporteriui Jimui Acostai (Džimui Akostai) akreditaciją, bet perspėjo, kad jam ir vėl gali būti užvertos JAV prezidento rezidencijos durys, jeigu žurnalistas nesilaikys naujų spaudos konferencijų taisyklių.

CNN paskelbė atsiimanti savo ieškinį dėl J. Acostos akreditacijos. Dėl šios bylos Jungtinėse Valstijose nuskambėjo susirūpinimų dėl žiniasklaidos konstitucinių teisių.

„Šiandien Baltieji rūmai visiškai grąžino Acostai žurnalisto akreditaciją, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė CNN. – Taigi, mūsų ieškinys nebėra aktualus. Laukiame galimybės ir toliau nušviesti įvykius Baltuosiuose rūmuose.“

Prezidento biuras savo ruožtu informavo, kad buvo parengtos naujos taisyklės, pagal kurias žurnalistai gali užduoti tik vieną klausimą ir tada perduoti mikrofoną kolegoms. Tolesnius klausimus leidžiama užduoti „prezidento ar kito Baltųjų rūmų pareigūno nuožiūra“.

„Sukūrėme šias taisykles kiek apgailestaudami“, – sakoma Baltųjų rūmų atstovės Sarah Sanders (Saros Sanders) pranešime.

„Daug labiau norėtumėme toliau rengti spaudos konferencijas Baltuosiuose rūmuose, remdamiesi numatytomis profesinėmis normomis... Tačiau, atsižvelgę į CNN užimtą poziciją, esame priversti pakeisti iki šiol nerašytą praktiką aiškiomis taisyklėmis“, – pabrėžiama jame.

Pasak S. Sanders, kalbant apie bendravimą su prezidentu už jo rezidencijos ribų „gali prireikti detalesnių ir išsamesnių taisyklių“, bet tokie planai kol kas neįgyvendinami, „tikintis, kad užteks žurnalistų profesinių normų, reglamentuojančių elgesį tose vietose“.

J. Acosta sugrįžo į Baltuosius rūmus penktadienį, teismui paskelbus nutartį byloje, kurioje CNN tvirtino, kad po reporterio ginčo su prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu) iš J. Acostos akreditaciją atėmę Baltieji rūmai pažeidė konstitucijos garantuojamą žiniasklaidos laisvę.

Paramą šiam ieškiniui išsakė didelės JAV žiniasklaidos organizacijos, įskaitant D. Trumpo palankiai vertinamą televiziją „Fox News“.

Praėjusią savaitę federalinis teisėjas Timothy Kelly (Timotis Kelis) nutarė, kad Baltieji rūmai turi vėl įsileisti J. Acostą, nes buvo pažeistos žurnalisto „teisinės garantijos“. Vis dėlto teisėjas susilaikė nuo nuomonės spaudos laisvės ir konstitucinių teisių klausimais.

Penktadienį D. Trumpas pranešė, kad rengiamos spaudos konferencijų „taisyklės ir reglamentas“. Per tokius renginius prezidentas ir jo atstovai dažnai kaltina žurnalistus, ypač J. Acostą, pernelyg nedraugišku elgesiu.

D. Trumpo kritikai savo ruožtu teigia, kad valstybės vadovas su reporteriais dažnai bendrauja atžariai. Pavyzdžiui, praėjusią savaitę prezidentas keletą kartų sakė kitai CNN korespondentei, kad jos klausimas buvo „kvailas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių