Baltieji rūmai bando atremti kaltinimus dėl „smegenų plovimo“

  • Teksto dydis:

Baltieji rūmai šią savaitę dėjo pastangas sumažinti žalą, padarytą vieno iš artimiausių prezidento Baracko Obamos patarėjų, kuris, duodamas atvirą politikos užkulisių senbuvio interviu, taršė Vašingtono žiniasklaidos korpusą, gyrėsi subūręs šalininkų ratą, pradėjusį prastumti sutartį dėl Irano branduolinės programos ir kritikavo ilgamečius JAV užsienio politikos šulus, tokius kaip Hillary Clinton (Hilari Klinton), vadindamas juos „beformiu gniutulu“.

Nacionalinio saugumo patarėjos pavaduotojo Beno Rhodeso (Beno Roudso) komentarai dienraščiui „The New York Times“, paskelbti praeitą ketvirtadienį, sukėlė nuostabą ir pasipiktinimą Vašingtono politiniuose sluoksniuose.

Kai kurie stebėjosi patyrusio Baltųjų rūmų padėjėjo ryžtu atvirai kalbėti apie nešvarius šiuolaikinės politikos skalbinius. Kiti atkreipė dėmesį, kad jis užkliudė širšių lizdą, atgaivindamas debatus, ar Baltieji rūmai ne per daug nėrėsi iš kailio, siekdami prastumti susitarimą, turintį pažaboti Irano branduolinę programą ir užtikrinti B.Obamos politinį palikimą.

Šis straipsnis iš naujo pakurstė aistras dėl tos sutarties. Pirmadienį paskelbtame pranešime respublikonų senatorius Johnas McCainas (Džonas Makeinas), prisiekęs susitarimo su Iranu kritikas, sakė, kad B.Rhodeso pareiškimai „atskleidžia nerimą keliantį vaizdą apie Baltųjų rūmų smegenų plovimo mašiną, kuri labiau stengėsi išlaikyti „naratyvą“ negu rūpintis nacionaliniais interesais“.

Iš šio straipsnio susidaro vaizdas, kad B.Rhodesas, rašantis kalbas B.Obamai užsienio politikos temomis ir esantis vienas iš įtakingiausių prezidento padėjėjų, puikiai supranta savo viršininko mintis ir yra susitelkęs į pastangas kurti nuomonės skleidimo mechanizmus, turinčius jas palaikyti.

„The New York Times“ cituoja B.Rhodesą, kuris skundėsi dėl Vašingtono žurnalistų neišmanymo: „Jie iš tikrųjų nieko nežino.“ Be to, straipsnis palieka įspūdį, kad B.Rhodesas, anksčiau mėginęs rašyti romanus, stengiasi dirbtinai kurti vientisą naratyvo liniją ir atmeta prie jo nederančius faktus.

Panašu, kad B.Rhodesas stengėsi išlaikyti paslaptyje žinią apie Irano suimtus 10 JAV karinių jūrų pajėgų narių iki prezidento metinio pranešimo.

Straipsnyje cituojamas B.Rhodesas ir jo padėjėjai, kurie pasakojo, kaip naudojo socialinius tinklus, žurnalistus ir draugiškas interesų grupes, kad išplatintų Baltųjų rūmų formuojamą požiūrį apie sutartį su Iranu.

„Mes sukūrėme aido kamerą, – aiškino B.Rhodesas. – Jie kalbėdavo dalykus, kurie patvirtindavo tai, ką būdavome jiems pasiūlę pasakyti.“

Tačiau B.Rhodesas mėgino sušvelninti savo pareiškimus tinklalapyje „Medium“. Sekmadienio vakarą paskelbtas jo pranešimas skambėjo kaip mėginimas susitaikyti su žurnalistais, apie kuriuos anksčiau ne itin pagarbiai atsiliepė, sakydamas, kad sutartis su Iranu buvo gerai nušviesta ir aptarta.

Jis taip pat rašo nemėginęs apgaudinėti žiniasklaidos arba plauti smegenų Vašingtonui.

„Tai nebuvo „smegenų plovimas“. Tuo mes tikėjome ir tebetikime, o visos šios kampanijos išskirtinis bruožas buvo faktų išryškinimas, – rašė B.Rhodesas. – Tie klausimai buvo sudėtingi.“

Vis dėlto kai kurie tuose debatuose dalyvavę ekspertai sakė pripažįstantys, kad laikraščio straipsnyje aprašytos nuomonės prastūminėjimo technologijos tikrai buvo naudojamos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių