Baltarusijos rašytojams ir žurnalistams teks mokėti „veltėdžių“ mokestį

  • Teksto dydis:

Baltarusijos kultūros ministerija atsisakė suteikti „Baltarusijos žurnalistų asociacijai“ (BAŽ) ir Baltarusijos PEN centrui kūrybinių sąjungų statusą, todėl daliai jų narių gresia mokėti prezidento Aleksandro Lukašenkos įvestą „veltėdžių mokestį“, penktadienį pranešė BAŽ spaudos tarnyba.

Kūrybinės sąjungos statusas atleidžia organizacijos narius, kurie užsiima kūrybine veikla ir oficialiai niekur nedirba, nuo prievolės mokėti vadinamąjį veltėdžių mokestį.

Kiek anksčiau keli BAŽ nariai gavo laiškus iš mokesčių tarnybos su reikalavimu sumokėti tą mokestį.

„Kultūros ministerija atsisakė atšaukti 2017 metų sausio 30 dienos nutarimą, pagal kurį visuomeninis susivienijimas „Baltarusijos žurnalistų asociacija“ ir Baltarusijos PEN centras nebuvo įtraukti į kūrybinių sąjungų sąrašą“, – nurodė BAŽ.

Toks atsakymas, pasirašytas kultūros viceministrės Irinos Drigos, buvo gautas į BAŽ, PEN centro ir Baltarusijos rašytojų sąjungos kolektyvinį kreipimąsi, kurį organizacijos išsiuntė kovo 15 dieną.

„Remiantis Baltarusijos Respublikos kultūros kodekso 42-ojo straipsnio 1-uoju punktu, kūrybos darbuotojo, kuris yra kūrybinės sąjungos narys, statusą patvirtina kūrybinės sąjunga jos statuso nustatyta tvarka“ , – rašoma ministerijos atsakyme.

Organizacijos kreipėsi į Kultūros ministeriją prašydamos paaiškinti, kodėl jos nebuvo įtrauktos į kūrybinių sąjungų sąrašą. Tuo tarpu kiti visuomeniniai susivienijimai, kurių nariai užsiima analogiška veikla, atsidūrė tame sąraše.

Kreipimesi buvo pabrėžiama, kad situacija, kai dėl neaiškių priežasčių ir vadovaujantis neskaidriais kriterijais vieni visuomeniniai susivienijimai buvo įtraukti į kūrybinių sąjungų sąrašą, o kiti – ne, rodo, kad ministerija diskriminuoja kai kurias organizacijas ir jų narius.

„Mažiausiai penki asociacijos nariai pasakojo apie šią situaciją BAŽ vadovybei. Tačiau aš žinau apie kur kas didesnį skaičių. Tiesiog šie žmonės nesikreipė į BAŽ, nes mes kalbėjome, kad a priori neįtraukti į kūrybinių sąjungų sąrašą – nebuvo prasmės kreiptis“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė BAŽ atstovas spaudai Borisas Goreckis.

Jis paaiškino, kad tokio Kultūros ministerijos sprendimo pagrindu tapo tai, kad BAŽ pagal įstatus nėra kūrybinė sąjunga, kitaip nei valstybinė Baltarusijos žurnalistų sąjunga.

Kitas organizacijos žingsnis gali būti įstatų keitimas. Tačiau tai galės būti padaryta tik po metų – 2018 metų balandį, kai vyks eilinis asociacijos suvažiavimas, pažymėjo B.Goreckis.

BAŽ atstovai atkreipė dėmesį, kad kol buvo svarstomas kreipimasis, Kultūros ministerija pataisė savo nutarimą ir grąžino kūrybinės sąjungos statusą Baltarusijos rašytojų sąjungai, tuo pačiu atleisdama ją nuo „veltėdžių“ mokesčio.

Kultūros ministerija papildė savo 2017 metų sausio 30 dienos nutarimą ir įtraukė į kultūrinių sąjungų sąrašą tris organizacijas: „Baltarusijos rašytojų sąjungą, Baltarusijos literatų sąjungą „Polocko šaka“ ir Baltarusijos meistrų ir amatininkų gildiją.

Pernai balandį paskelbtu prezidento įsaku „Dėl socialinių išlaikytinių įspėjimo“ buvo įvestas 20 bazinių atlyginimo dydžių (apie 224 eurų) metinis mokestis Baltarusijos piliečiams, šalyje nuolat gyvenantiems užsienio piliečiams, pilietybės neturintiems asmenims, per metus dirbusiems mažiau kaip 183 kalendorines dienas.

Kovo 9 dieną A.Lukašenka sušvelnino savo poziciją minėtos priemonės atžvilgiu ir pareiškė nurodęs vyriausybei dar metus nereikalauti šio mokesčio iš gyventojų.

Kovo 15-ąją Baltarusijos Konstitucinis Teismas pareiškė, kad šis dekretas neprieštarauja šalies Konstitucijai.

Anksčiau Baltarusijos rašytojų sąjungos nariai, dirbantys kūrybinį darbą, automatiškai buvo įtraukiami į „veltėdžių“ sąrašus ir turėjo mokėti minėtą mokestį.

Mokestį buvo įpareigoti mokėti kelios dešimtys iš 470 Baltarusijos rašytojų sąjungos narių. Dauguma šios organizacijos narių arba oficialiai dirba, arba jau yra išėję į pensiją.

Baltarusijos rašytojų sąjungos turima informacija, laiškus iš mokesčių tarnybos su reikalavimu sumokėti mokestį, be kitų narių, gavo ir rašytojas Viktoras Martinovičius, dramaturgas Andrejus Kureičikas, muzikantas Liavonas Volskis, poetas ir sąjungos revizijos komisijos pirmininkas Sergejus Sysas.

Tarp Baltarusijos rašytojų sąjungos narių yra ir Nobelio literatūros premijos laureatė Svetlana Aleksijevič, taip pat buvęs kandidatas į prezidentus Vladimiras Nekliajevas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pliurpologas

Pliurpologas portretas
Lietuvoje taip pat egzistuoja "veltėdžio" mokestis , tik jis vadinasi šiek tiek kitaip - privalomasis sveikatos draudimo mokestis arba PSD .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių