Baltarusijos prezidentui – žalia šviesa

ES pusei metų sustabdė draudimą atvykti į Bendriją paskutiniu diktatoriumi vadinamam Baltarusijos prezidentui Aleksandrui Lukašenkai.

"Šešiems mėnesiams sustabdėme kelionės draudimą Baltarusijos pareigūnams, išskyrus tuos, kurie susiję su politinių kalinių dingimu", – teigė vienas diplomatas. Pasak kito jo kolegos, sprendimas taip pat taikomas ir A.Lukašenkai.

Minsko ir Briuselio santykiai šiek tiek atšilo rugpjūtį, kai Baltarusijos valdžia paleido mažiausiai tris politiniais kaliniais laikomus asmenis. Prie santykių pagerėjimo prisidėjo ir tai, jog Baltarusija nepripažino separatistinių Gruzijos regionų nepriklausomybės, kaip to pageidavo Rusija.

Kaip paaiškino ES išorės ryšių komisarė Benita Ferrero-Waldner, šis sprendimas – tarsi paskatinimas, prisidėsiantis prie Baltarusijos demokratijos raidos.

Draudimas vykti į ES buvo įvestas 41 Baltarusijos politikui po 2006 m. prezidento rinkimų, kurie neatitiko tarptautinių normų. Panaikinus draudimą į ES negalės atvykti tik keturi Baltarusijos pareigūnai, kurie laikomi atsakingais už 1999-2000 m. represijas. Anuomet Baltarusijoje pradingo keli šalies politikai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių