Baltarusijos opozicijos lyderis M. Statkevičius ruošiasi surengti protesto akciją

  • Teksto dydis:

Baltarusijos opozicijos lyderis Mikalajus Statkevičius pranešė informavęs Minsko vykdomąjį komitetą apie spalio 21 dieną Minske rengiamą protesto akciją.

„Į Minsko vykdomąjį komitetą išsiunčiau tokio turinio laišką: ... pranešu apie ketinimus spalio 21 dieną organizuoti „Pasipiktinusių baltarusių eitynes“, kurios prasidės 14 valandą Spalio aikštėje Minske“, – parašė M. Statkevičius savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“.

Pasak jo, „iš ankstesnių Minsko miesto vykdomojo komiteto informavimo apie planuojamus taikius susibūrimus atvejų (susikaupusi) patirtis rodo, kad valdžia nenori laikytis įstatymų ir tarptautinių įsipareigojimų“. „Todėl siūlau laikytis Konstitucijos nuostatų ir užtikrinti, kad šis masinis renginys įvyktų be kliūčių ir saugiai“, – rašė jis.

Pagal Baltarusijos įstatymus, leidimai masiniams renginiams išduodami pateikus atitinkamą paraišką vietos valdžiai. Be tokios paraiškos organizuojamos sueigos laikomos neteisėtomis.

M. Statkevičius – paleistos Baltarusijos socialdemokratų partijos lyderis – dalyvavo 2010 metų prezidento rinkimuose. Jis yra vienas iš visuomeninio judėjimo „Baltarusijos kariškių susivienijimas“ (Biełaruskaje Zhurtavannie Vajskoucau) įkūrėjų.

2010 metų gruodžio 19 dieną, paskelbus apie ilgamečio šalies vadovo Aleksandro Lukašenkos pergalę rinkimuose, opozicija organizavo akciją sostinės Nepriklausomybės aikštėje, peraugusią į masinius neramumus. Per juos buvo sulaikyta daugiau nei 600 aktyvistų, įskaitant ir N. Statkevičių.

2011 metų gegužę Minsko rajoninis teismas nuteisė M. Statkevičių už masinių riaušių organizavimą ir skyrė jam šešerių metų laisvės atėmimo bausmę sugriežtinto režimo kolonijoje.

2015 metų rugpjūčio mėnesį M. Statkevičiui ir virtinei kitų įkalintų opozicijos aktyvistų buvo suteikta prezidentinė malonė.

Sugrįžęs į laisvę M. Statkevičius ir toliau rengia įvairius protesto mitingus. Šių metų pradžioje jis organizavo „Įpykusių baltarusių eitynes“ prieš vadinamąjį „veltėdžių“ mokestį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių