Baltarusijos opozicija: parlamento rinkimai – suklastoti

  • Teksto dydis:

Baltarusijos centro dešinioji opozicijos koalicija savaitgalį įvykusius parlamento rinkimus laiko suklastotais ir neligitimiais, pirmadienį pareiškė vienas iš opozicijos lyderių.

„Mūsų bendras vertinimas lieka nepakitęs: parlamento, suformuoto pagal tokių rinkimų rezultatus, negalima pripažinti nei teisėtu, nei legitimiu“, – per spaudos konferenciją Minske sakė judėjimo „Už laisvę“ pirmininko pavaduotojas Jurijus Gubarevičius.

Pasak jo, koalicija jau rinkimų kampanijos metu tvirtino negalėsianti pripažinti jų laisvais, skaidriais, demokratiškais ir užtikrinančiais vienodas galimybes visiems kandidatams. Ši pozicija penktadienį buvo išdėstyta Centriniam rinkimų komitetui.

„Tai, kas vyko per išankstinį balsavimą ir pagrindinę (rinkimų) dieną, jokiu būdu nepakeitė mūsų vertinimų“, – pabrėžė J. Gubarevičius.

Pasak jo, opozicijos stebėtojai rinkimų apylinkėse užfiksavo daug pažeidimų – be kita ko, daugeliu atvejų buvo išpučiamas išankstinio balsavimo dalyvių skaičius.

„Kai kur stebėtojų ir komisijos duomenys skiriasi 30 proc. ir daugiau. Tai reiškia, kad komisijos įskaityti balsai buvo suklastoti“, – teigė J. Gubarevičius.

Pasak jo, ši praktika buvo tęsiama pagrindinę balsavimo dieną.

„Reikšmingų pokyčių nebuvo ir skaičiuojant balsus“, – pabrėžė opozicijos lyderis ir pridūrė, kad dauguma koalicijos stebėtojų negalėjo kontroliuoti šio proceso.

Tuo tarpu jau kelerius metus neįregistruojamos partijos „Baltarusijos krikščionių demokratija“ steigiamojo komiteto vienas iš pirmininkų Vitalijus Rymaševskis pareiškė, kad didžiuosiuose miestuose rinkimų negalima laikyti įvykusiais dėl esą per mažo aktyvumo.

Centrinė rinkimų komisija pirmadienį paryčiais paskelbė, kad bendras rinkėjų aktyvumas buvo didesnis kaip 74 procentai.

Jungtinės pilietinės partijos pirmininkas Anatolijus Lebedka savo ruožtu pareiškė, kad centro dešinioji koalicija tęs savo veiklą.

„Pereiname į kitą mūsų bendro darbo etapą. Manome, kad reikia sukurti platformą, o remdamiesi ja galėtume suvienyti visų demokratinių kandidatų pastangas“, – sakė jis ir pridūrė, kad artimiausiu laiku bus surengtas pasitarimas su kitomis šalies demokratinėmis jėgomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių