Baltarusijos opozicija išjuokia „suklastotus“ rinkimus

Baltarusija pirmadienį giriasi dideliu rinkėjų aktyvumu parlamento rinkimuose, kuriuos laimėjo autoritariško prezidento Aleksandro Lukašenkos šalininkai, bet opozicija rezultatus vadina begėdiškai suklastotais.

Rinkėjų aktyvumas sekmadienio rinkimuose buvo 74,3 proc., paskelbė Centrinė rinkimų komisija (CRK), bet opozicija teigia, kad tikrasis balsavusių rinkėjų skaičius yra kone dvigubai mažesnis.

CRK paskelbė, kad A.Lukašenkos slopinamai opozicijai tikriausiai nepavyko laimėti nė vienos vietos parlamente, bet pridūrė, kad tai dar reikia patikrinti.

„Melo praktika tapo valdžios vizitine kortele, - sakė Jungtinės piliečių partijos lyderis Anatolijus Lebedka. - Tai visiškas rinkimų sistemos Baltarusijoje diskreditavimas. Tai - aklavietė“.

Neįregistruotos Baltarusijos krikščionių demokratų partijos bendrapirmininkis Vitalijus Rymaševskis AFP sakė, jog jo partijos stebėtojai mano, kad balsavo tik 38 proc. rinkėjų. Opozicija ragino žmones boikotuoti rinkimus.

„Rinkimų komisija neskrupulingai meluoja, nes šie skaičiai taip radikaliai skiriasi nuo stebėtojų skaičių“, - teigė V.Rymaševskis.

Judėjimo „Už laisvę“ pirmininko pavaduotojas Jurijus Gubarevičius sakė: „Valdžia kliaujasi falsifikavimu, bet šiuose rinkimuose ji taip pat susidūrė su visuomenės apatija, didelio aktyvumo nebuvimu“.

Dėl to, kad prezidento Aleksandro Lukašenkos Baltarusijoje nėra oficialios valdančiosios partijos, o naujų parlamentarų sąraše nurodytos tik pavardės, be narystės partijose, rinkimų rezultatams interpretuoti prireiks šiek tiek laiko, nors beveik visi balsai jau suskaičiuoti.

Tačiau Centrinės rinkimų komisijos pirmininkė Lidija Jermošina žurnalistams sakė, jog „abejotina“, kad Baltarusijos opozicija turės bent vieną iš 110 vietų žemuosiuose Atstovų Rūmuose.

„Abejotina, kad pateko kas nors (iš opozicinių partijų atstovų). Niekas iš regionų apie tai nepranešė, - atsakė ji žurnalistams, paklausta, ar opozicija laimėjo vietų naujajame parlamente. - Gal kas nors ir yra, bet vis dėlto atidėkime“.

Analitikai mano, kad naujajame parlamente, kaip ir senajame, dirbs vien A.Lukašenkos šalininkai.

Kilus ginčui dėl rinkėjų aktyvumo, didžiulis dėmesys teks Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) vadovaujamų tarptautinių stebėtojų ataskaitai, kuri turi būti paskelbta vėliau pirmadienį.

Kelios opozicinės grupės, tarp jų - Jungtinė piliečių partija ir Baltarusijos liaudies frontas, ragino baltarusius boikotuoti rinkimus, nors kitos vis tiek rėmė tam tikrus kandidatus.

Dabartinis, darbą jau baigiantis parlamentas tik tvirtino įstatymų projektus, parengtus beveik vien prezidentūroje. Per visą savo kadenciją parlamentas parengė ir priėmė vos keturis daugiausia nereikšmingus savo įstatymų projektus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių