Baltarusijos opozicija: rinkimų rezultatai – masiškai klastojami

  • Teksto dydis:

Baltarusijos parlamento rinkimus stebėję nevyriausybinių organizacijų ir opozicijos atstovai sako užfiksavę dešimtis pažeidimų. Anot jų, dalis žmonių buvo prievarta siunčiami balsuoti iš anksto, o rezultatai buvo masiškai klastojami.

Vilniuje antradienį rinkimų rezultatus pristatę Baltarusijos valdžios kritikai sakė, kad kai kuriose rinkimų apylinkėse iš anksto nuo antradienio iki šeštadienio balsavo dukart daugiau žmonių nei prieš ketverius metus.

„Paskutiniąją išankstinių rinkimų dieną galime matyti fantastišką aktyvumo augimą. Tai yra akivaizdus administracinis nurodymas: komisijos laukė iki paskutinės dienos ir kai pamatė, kad aktyvumas yra labai žemas, daugiau nei 30 proc. rinkėjų aktyvumo buvo dirbtinai sukurta rinkimų apylinkėse. Iš tiesų, šie rinkėjai niekada ir nebalsavo“, - sakė organizacijos „Žmogaus teisių gynėjai už laisvus rinkimus“ atstovas Uladzas Labkovičius.

Oficialiais duomenimis, išankstiniuose rinkimuose dalyvavo apie 31 proc. rinkėjų.

Anot U. Labkovičiaus, nevyriausybinių organizacijų stebėtojai vienoje iš rinkimų apylinkių Gomelyje išankstinio balsavimo metu užfiksavo 92 atvykusius rinkėjus, tuo metu rinkimų komisija pateikė oficialius duomenis, jog balsavo daugiau nei 500 asmenų. U. Labkovičiaus teigimu, Minske, 94-oje apylinkėje viena iš rinkimų komisijos narių sulaukė skambučio iš jos namą administruojančios bendrovės, esą įvyko kanalizacjios avarija - vėliau paaiškėjo, kad pranešimas buvo melagingas. Moteriai trumpam palikus apylinkę, vos per 40 minučių likę du nariai užfiksavo, jog balsavo 400 asmenų.

„Visoje šalyje per išankstinį balsavimą mes užfiksavome apie 18 proc. nuokrypį tarp stebėtojų užfiksuoto aktyvumo ir oficialių duomenų“, - teigė U. Labkovičius.

Nevyriausybininkai taip pat atkreipė dėmesį, kad kai kuriems kandidatams buvo sukurtos dirbtinės kliūtys dalyvauti rinkiminėje kampanijoje neleidžiant registruoti paramos fondo, užfiksuota keliadešimt atvejų, kuomet opozicijos kandidatai agitacijos metu susidūrė su cenzūra, informacijos iškraipymu valstybinėje žiniasklaidoje. Nevyriausybinių organizacijų atstovų teigimu, dalyvauti išankstiniame balsavime buvo verčiami valstybės tarnautojai, kariškiai, valstybinių įmonių darbininkai, studentai. Nevyriausybininkams, anot jo, pavyko užfiksuoti vaizdo įrašą, kuriame Magiliovo valstybinio Arkadijaus Kulešovo universiteto rektorius ragina studentus balsuoti. To nepadariusiems iš anksto buvo grasinama įvairiomis sankcijomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių