Baltarusijos KGB: ukrainiečių korespondentas šnipinėjo Rusijos karinius objektus

  • Teksto dydis:

Baltarusijoje sulaikytas ukrainiečių korespondentas Pavlo Šaroika, Valstybės saugumo komiteto (KGB) teigimu, rinko informaciją apie Rusijos karinius objektus šioje šalyje, pranešė televizija „Belarus 1“.

Televizija parodė KGB operatyvinio filmavimo kadrus. Per apklausą P. Šaroika esą prisipažino, kad yra Ukrainos karinės žvalgybos agentas.

„Po išėjimo 2009-aisiais jis vos po dvejų metų buvo grąžintas karininku į ... operatyvinį rezervą. Po to su paprasto korespondento pareigybės priedanga pradėjo dirbti Baltarusijoje. Teigiama, kad per kratą Šaroikos elektroninėse priemonėse rasta žvalgybinių pranešimų kopijų, taip pat kuratorių užduočių“, – sakoma pirmadienį ukrainiečių televizijos „112 Ukraina“ interneto svetainėje paskelbtame pranešime, kuriame remiamasi baltarusių žiniasklaidos pranešimais.

Televizijos duomenimis, Ukrainos ambasados Baltarusijoje patarėjui Ihoriui Skvorcovui ir P. Šaroikai buvo pavesta pateikti duomenų apie muitinės režimą įvežant į šalį technines telekomunikacijos priemones ir kompiuterinę techniką.

Tai pat įtariama, kad P. Šaroika rinko informaciją apie mobiliojo ryšio operatorių aprėptį pasienio su Ukraina rajonuose, radijo dažnių paskirstymą, radijo mėgėjus vietos bendruomenėse.

„2017 metams kaip užduotį, pasak (baltarusių) televizijos, jis išskyrė tokius objektus kaip Ministrų Taryba, Baltarusijos užsienio reikalų ministerija, Rusijos ambasada ir kariniai objektai šalyje (Baltarusijoje). Jam per metus reikėjo išstudijuoti šiuos objektus, megzti ir plėtoti čia pažintis, pradėti gauti arba toliau gauti informaciją apie juos. Per kratą neva rasti dar mažiausiai 16 agentų tinklo dalyvių slapyvardžiai“, – sakoma „112 Ukraina“ pranešime.

Lapkričio 17 dieną paaiškėjo, kad Ukrainos visuomeninės nacionalinės televizijos ir radijo kompanijos korespondentas P. Šaroika buvo sulaikytas spalio 25 dieną Minske.

„Ukrainiečių žurnalistas Pavlo Šaroika sulaikytas spalio 25 dieną Minske. Tą pačią dieną bute, kur Pavlo gyvena su šeima – žmona Jelena ir dukra – buvo atlikta krata. Sulaikymą (areštą) įvykdė Baltarusijos KGB. Pavlo turi tik valstybinį advokatą, tai yra, skirtą baltarusių valdžios. Apie kito advokato pakvietimą Ukrainos pasiuntinybė Baltarusijos Respublikoje nieko nežino. Su šeima Pavlo bendrauja laiškais. Pirmas žmonai paštu atėjo tik po pusantros savaitės“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė Ukrainos nacionalinės žurnalistų sąjungos (NSŽU) vadovas Serhijus Tomilenka.

P. Šaroikos žmona Jelena Ukrainos radijui sakė, kad Minsko paskirta advokatė „pateikė raštišką įsipareigojimą dėl konfidencialumo“, todėl sutuoktinei jokia informacija neteikiama.

Ukrainos ambasadorius Baltarusijoje Ihoris Kizimas patvirtino, kad P. Šaroika yra kaltinamas šnipinėjimu ir kad jis laikomas KGB tardymo izoliatoriuje. Kai baltarusiams buvo nusiųstas atitinkamas prašymas, ukrainiečių konsului buvo leista susitikti su sulaikytuoju.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių