Baltarusija tikisi ,,perkrauti“ santykius su JAV

  • Teksto dydis:

Minskas iš naujosios JAV administracijos tikisi dvišalių santykių „perkrovimo“, pareiškė Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladimiras Makejus.

„Šiuo metu santykiuose su JAV pastebima teigiama dinamika. (…) Pasiektas susitarimas dėl Baltarusijos ir Amerikos ekonominio dialogo pradžios. Padidėjo Baltarusijos žinomumas tarp JAV politikų, verslininkų ir paprastų piliečių. Visa tai skatina atsargų optimizmą ir viltį, kad į valdžią atėjus nauja Amerikos administracijai, atsirado galimybė jei ne pradėti (santykius) nuo švaraus lapo, tai bent jau įvykdyti mūsų santykių „perkrovimą“, – rašo ministras straipsnyje, išspausdintame žurnale „Belaruskaja dumka“ (Baltarusijos mintis).

„Labai norėtųsi, kad Vašingtonas atsisakytų politinės inercijos mūsų valstybės atžvilgiu“, – priduria jis.

Pasak V.Makejaus, pasirašius Minsko susitarimus dėl situacijos Rytų Ukrainoje sureguliavimo, sustiprėjo Baltarusijos kaip neutralios valstybės, turinčios rimtą taikdarystės potencialą, pozicijos.

„Gerai apsvarstyta pozicija lėmė politinio dialogo su Europos Sąjunga, JAV ir Kanada normalizavimą, kurio svarbiu etapu tapo daugumos antibaltarusiškų sankcijų atšaukimas ar įšaldymas“, – pažymi V.Makejus.

Anot Baltarusijos diplomatijos vadovo, sankcijų atšaukimas „atvėrė galimybių langą vystyti pilno formato dialogą su Vakarais visose sąveikos sferose: pirmiausia – svarbiausiose mums prekybos ir ekonomikos bei investicijų, įskaitant Baltarusijos prieigą prie tarptautinių ir Europos finansų institutų išteklių“.

„Esminė užduotis perspektyvoje – visiškai normalizuoti santykius, sudaryti pagrindų susitarimą tarp mūsų šalies ir Europos Sąjungos bei toliau aktyvinti dialogą su Jungtinėmis Valstijomis“, – pažymi V.Makejus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių