Baltarusija mini sprogdinimo metropolitene metines

Baltarusija trečiadienį mini pirmąsias sprogdinimo Minsko metropolitene metines, iki kurių likus mažiau nei mėnesiui buvo įvykdytos mirties bausmės dviem nuteistiems to teroro akto vykdytojams.

Prie metropoliteno stoties, kur per tą sprogimą žuvo 15 ir buvo sužeista dar keli šimtai žmonių, 17 val. 50 min. vietos (ir Lietuvos) laiku - tą pačią minutę, kai prieš metus sprogo bomba, - bus atidengtas memorialas. Bažnyčioje Minsko centre įvyks gedulingos pamaldos.

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka prižiūrėjo to išpuolio, kuris buvo didžiausias po Sovietų Sąjungos subyrėjimo, tyrimą ir netrukus buvo sulaikyti du įtariamieji.

Tie du 26 metų vyrai, gamyklos darbininkai, buvo pripažinti kalti dėl sprogimo metropolitene ir dėl kelių ankstesnių sprogimų, tačiau teismo proceso sparta ir neaiškūs motyvai sukėlė opozicijos abejonių dėl atsakovų kaltės.

Vienas tų vyrų - Dmitrijus Konovalovas - savo kaltę pripažino, bet kitas, Vladislavas Kovaliovas, teisme atšaukė savo prisipažinimą ir sakė, kad jį buvo padaręs spaudžiamas tyrėjų.

Abiem atsakovams kovo viduryje buvo įvykdyta mirties bausmė, o šeimoms apie tai buvo pranešta jau po to.

Opozicijos kanalas „Belsat“, kuris per palydovą transliuoja iš Lenkijos, trečiadienį vakare turi parodyti naują dokumentinį filmą „Baimė ramybės šalyje“, kuriame reiškiamos abejonės dėl oficialios tų įvykių versijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių