B.al Assadas smerkia „sąmokslą“ prieš jo šalį

Sirijos prezidentas Basharas al Assadas sekmadienį pareiškė, kad užsienyje rezgamas „sąmokslas“ prieš jo šalį bus sužlugdytas, kai jo pajėgos buvo apkaltintos kruvinu siautėjimu viename mieste netoli Damasko, kuriame rasta šimtai žuvusių žmonių.

„Sirijos žmonės neleis šiam sąmokslui pasiekti savo tikslų“ ir įveiks jį „bet kokia kaina“, B.al Assadas sakė per susitikimą Damaske su aukštais pareigūnais iš Irano, svarbiausio Sirijos sąjungininko Artimųjų Rytų regione.

Sirijos vadovas nuo pernai kovo mėgina užgniaužti visuotinį sukilimą, kuris peraugo į pilietinį karą, nusinešusį tūkstančius žmonių gyvybių. Dar per 200 tūkst. gyventojų pabėgo į kaimynines šalis, o 2,5 mln. likusių Sirijoje kenčia nepriteklius.

Nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) pranešė, kad mažiausiai 320 žmonių žuvo per penkias dienas trukusį puolimą Damasko pietvakariniame priemiestyje Darajoje, kur vyriausybės pajėgos stengėsi sutriuškinti sukilėlius.

Opozicijos kovotojų paskelbtuose vaizdo įrašuose matomos dešimtys apdegusių ir kruvinų lavonų, išrikiuotų vienose kapinėse, o kitų aukų kūnai buvo suguldyti vienoje Darajos mečetėje.

Opozicijos aktyvistų tinklas - Vietos koordinavimo komitetai - šiuos įvykius vadino B.al Assado režimo vykdomomis žudynėmis ir nurodė, kad daugelis aukų buvo nužudytos per grupines egzekucijas, o jų lavonai buvo deginami.

„Šabihų (režimo šalininkų) milicijos... buvo paverstos žudymo mašina, kuri kelia grėsmę Sirijos žmonėms ir mūsų ateičiai“, - pareiškė aktyvistai.

Žmogaus teisių organizacijos kaltina Damasko režimą įvykdžius daug žiaurumų, stengiantis sutriuškinti sukilimą, o viena Jungtinių Tautų (JT) komisija anksčiau šį mėnesį nurodė, kad Sirijos vyriausybės pajėgos įvykdė nusikaltimų žmoniškumui.

SOHR direktorius Rami Abdel Rahmanas sakė naujienų agentūrai AFP, kad Darajoje iki šiol atpažinti 200 aukų lavonai. Tarp žuvusiųjų buvo 15 moterų ir 14 vaikų, o daugelis aukų žuvo per bombardavimus arba per grupines egzekucijas.

Reaguodama į šiuos pranešimus Didžioji Britanija pareiškė, jog jeigu jie būtų patvirtinti, žudynės Darajoje „būtų naujo masto žiaurumai“.


Šiame straipsnyje: Basharas al AssadasSiriija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių