B. Obamos vizitas Europoje – įspėjimas D. Trumpui?

Per susitikimą su Angela Merkel Barackas Obama detaliai aptarė svarbiausius klausimus ir kartu norėjo užtikrinti, kad būtent šiais klausimais Baltųjų rūmų pozicija neturėtų keistis. Taigi tai buvo ir įspėjimas Donaldui Trumpui, kad jis nemėgintų keisti politikos tarpžemyniniais klausimais, LRT RADIJUI sako politikos mokslų daktaras Joergas Forbrigas. 

„Vis dėlto abejonių liko. [...] per daug prieštaravimų tarp D. Trumpo kalbų per rinkimų kampaniją ir nuosaikesnio tono po pergalės. Taigi manau, kad Vokietijos visuomenė nebuvo įtikinta“, – pastebi politologas, tiriantis transatlantinius ryšius ir Centrinę bei Rytų Europą.

– Daug kur žiniasklaidoje buvo teigiama, kad vienas pagrindinių B. Obamos vizito į Europą tikslų – nuraminti vokiečius ir visus europiečius dėl D. Trumpo pergalės prezidento rinkimuose.

– Tiesa, D. Trumpo tema kybojo ore per visą B. Obamos vizitą Europoje. Naujai išrinktas prezidentas Europoje yra nerimą keliantis nežinomasis. B. Obama atvyko siekdamas užtikrinti europiečius, kad JAV išliks patikimos ir įsipareigojusios Europai, kad niekam nereikėtų baimintis dėl didelių lūžių pasikeitus prezidentui.

Neabejoju, kad B. Obama taip pat patarė Europos lyderiams, kaip būtų geriausia elgtis valdant D. Trumpui, kad šie turėtų prisiimti daugiau papildomų atsakomybių, kad jie būtų kuo mažiau priklausomi  nuo JAV ekonomikos, politikos ar kariniais klausimais.

Per susitikimą su Angela Merkel jie labai detaliai aptarė visus svarbiausius klausimus: klimato kaitą ir Paryžiaus susitarimą, Rusiją, prekybos susitarimus ir kt. Kartu B. Obama norėjo užtikrinti, kad būtent šiais klausimais Baltųjų rūmų pozicija neturėtų keistis. Taigi tai buvo ir įspėjimas D. Trumpui, kad jis nemėgintų keisti politikos kurso šiais tarpžemyniniais klausimais.

– Vis dėlto ar B. Obamai pavyko nuraminti europiečius?

– Labai sunku pasakyti, ypač dėl to, kad, kaip ir minėjau, šis vizitas buvo privatesnis. Tačiau per labai ilgą interviu Vokietijos visuomeniniam transliuotojui B. Obama dar kartą patikino, kad tarpžemyninė politika nesikeis.

Vis dėlto abejonių liko. Per daug dalykų lieka vis dar neaiškūs, per daug prieštaravimų tarp D. Trumpo kalbų per rinkimų kampaniją ir nuosaikesnio tono po pergalės. Taigi manau, kad Vokietijos visuomenė nebuvo įtikinta ir netikrumas išliks tol, kol D. Trumpas neatsisės į Baltųjų rūmų prezidento kėdę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių