B. Obama: ukrainiečius įkvėpė Baltijos šalys ir Lenkija

  • Teksto dydis:

Kadenciją baigiantis Barackas Obama (Barakas Obama) paskutinį kartą kaip JAV prezidentas kreipėsi į Jungtines Tautas ir patikino užsienio šalių lyderius, kad nepaisant virtinės siaubingų krizių, kurioms, regis, nėra perspektyvių sprendinių, pasaulis beveik jokiu istorijos tarpsniu nebuvo taip gerai pasirengęs kovoti su jam kylančiais iššūkiais, kaip dabar.

Baltijos šalių ir Lenkijos pavyzdys

 Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) sako, kad provakarietiškus protestus Ukrainoje prieš kelerius metus įkvėpė žmonių noras sekti Baltijos šalių ir Lenkijos pavyzdžiu.

Tai JAV vadovas pareiškė savo paskutinėje kalboje Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje Niujorke.

„Europoje buvusių sovietinio bloko šalių, kurios priėmė demokratiją, pažanga yra aiškus kontrastas lyginant su kitomis, kurios to nepadarė“, - sakė B.Obama.

Pasak JAV prezidento, ukrainiečiai 2013 metų pabaigoje išėjo į gatves, siekdami demokratinių pokyčių, kokius matė Baltijos šalyse ir Lenkijoje.

„Kaip bebūtų, Ukrainos žmonės į gatves išėjo ne dėl kažkokio iš užsienio primesto sąmokslo. Jie išėjo į gatves, nes jų vadovybė parsidavinėjo, tad jiems nebeliko kitos išeites. Jie pareikalavo pokyčių, nes matė, kad žmonių Baltijos šalyse ir Lenkijoje gyvenimas gerėja, kad ten visuomenės liberalesnės, labiau demokratiškos ir atviresnės negu jų pačių“, - pridūrė JAV prezidentas.

Protestai  Ukrainoje kilo 2013 metų lapkritį, kai tuometinis prezidentas Viktoras Janukovyčius nusprendė atsisakyti laisvosios prekybos susitarimo su Europos Sąjunga (ES) ir vietoje to siekti glaudesnio bendradarbiavimo su Maskva. Šimtai tūkstančių ukrainiečių išėjo į Kijevo gatves. Per protestus žuvo daugiau kaip 100 žmonių, daug iš jų – nuo snaiperių ugnies.

V.Janukovyčiui  2014-ųjų vasarį pabėgus į Rusiją, Ukrainoje suformuota nauja provakarietiška vyriausybė. Netrukus po to Ukraina neteko Krymo pusiasalio, kurį atplėšė Rusija, o rytuose prasidėjo Rusijos remiamas sukilimas.

JAV prezidentas Jungtinėse Tautose sakė, kad Vladimiro Putino Rusija mėgina atgauti savo prarastą galią jėga.

„Pasaulyje, kuriame imperijų amžius liko praeityje, mes matome, kaip Rusija ėmėsi atkurti prarastą šlovę jėga“, – sakė B.Obama.

„Jeigu Rusija ir toliau kišis į kaimynių reikalus, jos pačios sienos bus dar labiau pažeidžiamos“, – pridūrė jis. 

Ragina labiau padėti pabėgėliams

 JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) antradienį paragino tarptautinę bendruomenę labiau padėti pabėgėliams.

„Turime atverti savo širdis, padaryti daugiau, kad padėtume dėl prarastų namų nevilties apimtiems pabėgėliams“, – sakė jis, kreipdamasis į JT Generalinę Asamblėją, ir pridūrė, kad valstybės turi tesėti padidintos paramos pažadus, „net kai politikai yra griežti“.

„Turime įsivaizduoti, kaip tai atrodytų mūsų šeimoms, mūsų vaikams, jei tokio baisybės ištiktų mus, – kalbėjo BObama. – Mes turime suprasti, kad galiausiai pasaulis bus saugesnis, jei būsime pasirengę padėti skurstantiems ir valstybėms, kurioms tenka didžiausia našta įkurdinant šiuos pabėgėlius“.

Anot B.Obamos visi turėtų sveikinti pagalbos pažadus, pasakytus per tebevykstančią JT Generalinę Asamblėją Niujorke.

,,Rusija mėgina susigrąžinti šlovę jėga

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) pareiškė, kad Vladimiro Putino Rusija mėgina atgauti savo galią jėga, kai stebimas Maskvos karinis kišimasis Sirijoje ir Ukrainoje.

„Pasaulyje, kuriame imperijų amžius liko praeityje, mes matome, kaip Rusija ėmėsi atkurti prarastą šlovę jėga“, – sakė B.Obama savo paskutinėje kalboje JT Generalinėje Asamblėjoje.

„Jeigu Rusija ir toliau kišis į kaimynių reikalus, jos pačios sienos bus dar labiau pažeidžiamos“, – pridūrė jis.

Ragina skubiai įgyvendinti Paryžiaus susitarimą

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) antradienį paragino pasaulį kuo greičiau įgyvendinti Paryžiaus susitarimą dėl klimato kaitos, prašydamas nepalikti šios problemos ateities kartoms.

„Reikia skubėti įgyvendinti šį susitarimą ir padėti neturtingoms šalims peršokti destruktyvias energijos formas“, – sakė jis JT Generalinėje Asamblėjoje.

,,Diplomatija – vienintelė išeitis Sirijoje

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) antradienį tvirtino, kad vienintelė išeitis iš žiauraus penkerius metus nesiliaujančio konflikto Sirijoje yra diplomatija.

„Galutinės karinės pergalės nelaimėsime; turime atkakliu diplomatijos darbu siekti nutraukti smurtą, teikti pagalbą jos trokštantiems“, – kalbėjo jis Jungtinėse Tautose, kai Sirijoje nutrūko Vašingtono ir Maskvos tarpininkautos paliaubos.

Prieš kelias valandas Sirijoje buvo sunaikinta 18 JT humanitarinės pagalbos sunkvežimių, kuriais gabenti žmonėms, įstrigusiems karo nuniokotame Alepo regione.

Prieš „primityvų populizmą“

Kadenciją baigiantis Barackas Obama (Barakas Obama) antradienį, paskutinį kartą kaip JAV prezidentas kreipdamasis į Jungtines Tautas, pasisakė prieš „primityvų populizmą“, kuris veši Jungtinėse Valstijose ir visame pasaulyje.

Kalbėdamas JT Generalinėje Asamblėjoje apie liberaliąsias demokratijas B.Obama pripažino, kad būtinas „kurso pakoregavimas“, atsisakant „primityvaus populizmo“.

„Nekreipiant dėmesio į šias realias problemas, į priekį iškeliamos alternatyvios pasaulio vizijos“, – kalbėjo jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Ar gali Donaldas Trumpas, tapęs JAV prezidentu, pakelti muitus pasaulyje? Taip, JAV jis turi tam teisę (nurodyta čia). Kitos šalys, atsilygindamos, pakeltų jų muitus. Mažai ir tik į eksportą orientuotai Lietuvai reikėtų pasiruošti tokiai įvykių eigai. Čia yra žymiai blogiau, negu Rusijos embargas, kurio kaltininkais esame mes patys. Klauskite kandidatų į Seimą, ar jie supranta grėsmę. Daugiau apie tai, guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių