B. Obama žada teisingesnę JAV imigracijos politiką

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) ketvirtadienį pažadėjo pataisyti „sugedusią“ Amerikos imigracijos sistemą ir pasiūlė 5 mln. dokumentų neturinčių migrantų apsaugą nuo deportacijos, atverdamas galimybę imigrantų šeimoms išeiti iš šešėlio ir siekti gauti leidimą dirbti.

Nors toks žingsnis kelia įtūžį prezidentą kritikuojantiems respublikonams, B.Obama sakė, kad beveik visi dokumentų neturintys žmonės, gyvenantys šalyje ilgiau negu penkerius metus ir turintys bent vieną vaiką, kuris yra JAV pilietis arba turi leidimą nuolat gyventi, galės prašyti suteikti trejus metus galiosiantį leidimą dirbti.

Prezidentas taip pat išplėtė 2012-aisiais pradėtą programą, pagal kurią laikinas leidimas gyventi suteikiamas jauniems dokumentų neturintiems imigrantams, kurie atvyko į Jungtines Valstijas būdami jaunesni negu 16 metų.

„Esama veiksmų, kurių aš kaip prezidentas turiu teisę imtis – tokio paties pobūdžio veiksmų, kurių imdavosi ankstesni prezidentai demokratai ir respublikonai. Tai padės padaryti mūsų imigracijos sistemą sąžiningesne ir teisingesne“, – B.Obama sakė 15 minučių trukmės kalboje, transliuotoje iš Baltųjų rūmų.

Prezidento įsakas gali turėti pasekmių maždaug 44 proc. iš maždaug 11,3 mln. neteisėtai Jungtinėse Valstijose gyvenančių žmonių, atvykusių daugiausiai iš Meksikos ir Centrinės Amerikos.

Tačiau B.Obama pabrėžė, kad šis didelio masto įsakas, kuris reikšmingiausias su imigracijos politika susijęs žingsnis per daugelį pastarųjų metų, „nesuteikia pilietybės, teisės nuolat čia pasilikti ir nesiūlo tų pačių lengvatų, kurias gauna piliečiai“.

„Tai gali padaryti tik Kongresas, – pridūrė jis. – Mes tik sakome, kad neketiname jūsų deportuoti.“

B.Obamos įsakas žymi Jungtinių Valstijų atsisakymą nuo vienodo požiūrio į visus neteisėtus migrantus, dedant pastangas deportuoti nuteistus nusikaltėlius ir visuomenei pavojų keliančius asmenis.

Šalyje neteisėtai gyvenantys ir dirbantys žmonės, kurie atitinka nurodytus kriterijus, prašymus dėl apsaugos nuo deportacijos galės pradėti teikti nuo ateinančio pavasario, nurodė Baltieji rūmai.


Šiame straipsnyje: Barackas ObamaJAVImigrantai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių