B. Obama Vašingtone priims Juodojo žemyno valstybių lyderius

  • Teksto dydis:

Barackas Obama (Barakas Obama), kurio išrinkimas pirmuoju juodaodžiu Jungtinių Valstijų prezidentu 2008-aisiais pakurstė didžiulius lūkesčius Afrikoje, kitą savaitę pagaliau priims Juodojo žemyno valstybių lyderius.

50 valstybių ir vyriausybių vadovų buvo pakviesti atvykti į derybas, kurios organizuojamos reaguojant į pastarąjį dešimtmetį Kinijos intensyviai vykdomą investicijų ir prekybos plėtrą Afrikoje.

Amerikiečių pareigūnai sakė, kad visos pakviestos šalys atsiųs savo delegacijas, daugumai kurių vadovaus prezidentai. Kitų delegacijų vadovai bus viceprezidentai, premjerai arba užsienio reikalų ministrai.

Viršūnių susitikime nedalyvaus Egipto prezidentas Abdel Fattahas al isi (Abdel Fatahas Sisis) ir Maroko karalius Mohammedas VI (Mohamedas VI), kurie atsiųs savo pasiuntinius, tačiau Užsachario Afrikai bus gerai atstovaujama.

Kvietimų negavo tik keturi prezidentai: Zimbabvės vadovas Robertas Mugabe (Robertas Mugabė), Sudano - Omaras al-Bashiras (Omaras Baširas), Eritrėjos - Issaiasas Afeworki (Isajasas Afevorkis) ir Centrinės Afrikos Respublikos laikinoji prezidentė Catherine Samba- Panza (Ketrin Samba-Panza).

Nors B.Obamos rengiamas viršūnių susitikimas bus pirmasis tokio masto Afrikos lyderių susibūrimas Vašingtone, neaišku, kokių rezultatų galima laukti iš tris dienas truksiančių diskusijų.

Anksčiau B.Obamos užsienio politikos dėmesio centre buvo Azija bei nesėkme pasibaigęs mėginimas „perkrauti“ santykius su Rusija, ir pirmosios kadencijos metu Afrika tiktai nebuvo jo prioritetas.

Viršūnių susitikimo darbotvarkėje neabejotinai bus aptartos grėsmės, su kuriomis šiuo metu susiduria Juodasis žemynas, - islamistų grupuotės „Boko Haram“ vykdomi grobimai ir žudymai Nigerijoje, pilietinis karas Pietų Sudane ir kruvinos Somalio kovotojų grupuotės „Shebab“ atakos Kenijoje.

Daug dėmesio derybų metu gali būti skirta mirtino Ebolos viruso plitimui Vakarų Afrikoje.

Dėl Ebolos viruso epidemijos, kuri pirmiausia buvo paskelbta Gvinėjoje šių metų pradžioje ir jau pareikalavo daugiau nei 725 gyvybių, Siera Leonės ir Liberijos lyderiai atšaukė kelionę į Vašingtoną.

JAV ir Afrikos viršūnių susitikimo ekonominių klausimų darbotvarkėje pagrindinis dėmesys bus skirtas Juodojo žemyno, kur 60 proc. gyventojų yra jaunesni nei 35 metų ir kur augimo tempai yra didesni nei kur nors kitur pasaulyje, galimybėms.

Šiuo metu Jungtinės Valstijos užima trečią vietą tarp pagrindinių Afrikos prekybos partnerių, gerokai atsilikdamos nuo pirmaujančios Europos Sąjungos ir Kinijos.

„Manau, Afrika taps nauja didžiulės ekonominės sėkmės istorija, ir Jungtinės Valstijos nori būti tos sėkmės partnere“, - sakė B.Obama pernai per savo pirmąją kelionę į tą žemyną, kurios metu aplankė Senegalą, Pietų Afrikos Respubliką ir Tanzaniją.

Tuo tarpu prezidento patarėja nacionalinio saugumo klausimais Susan Rice (Sjuzan Rais) trečiadienį pripažino, kad amerikiečiai turi keisti savo „pasenusį požiūrį“ į Afriką.

„Vis dar labai daug amerikiečių mato tik konfliktus, ligas ir skurdą, o ne nepaprastai įvairiapusę Afriką, pilną naujovių“, - sakė S.Rice ir pridūrė, kad Amerika „gali nuveikti daugiau, varžydamasi dėl galimybės būti tikra Afrikos sėkmės partnere“.

Kai kurie analitikai sako, kad Vašingtono rengiamas viršūnių susitikimas yra atsakas į pastarąjį dešimtmetį Pekino aktyviai vykdomą investicijų ir prekybos kampaniją Afrikoje.

„Tai negali padėti, tačiau visa tai taip atrodo, nes nesame darę to anksčiau, priešingai nei kinai“, - sakė Deborah Brautigam (Debora Brotigam) iš Johno Hopkinso (Džonso Hopkinso) universiteto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

v

v portretas
ir taip jau visa amerike ruda...

zigmas2

zigmas2 portretas
taigi cia tikra deskriminacija:)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių