Rugsėjo 11-osios atakų aukos pagerbtos Pasaulio prekybos centro vietoje

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos sekmadienį 15-ąsias rugsėjo 11-osios atakų metines paminėjo tylos minute Pasaulio prekybos centro vietoje Niujorke, kur žuvo beveik 3 tūkst. žmonių.

Kandidatai į JAV prezidentus Hillary Clinton (Hilari Klinton) ir Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) padarė pertrauką savo piktoje rinkimų kampanijoje ir atvyko į ceremoniją prie memorialo rugsėjo 11-osios aukoms, kurioje dalyvavo policininkai ir aukų artimieji.

Tylos minutė buvo paskelbta 8 val. 46 min. vietos (15 val. 46 min. Lietuvos) laiku, kai prieš 15 metų pirmas iš užgrobtų keleivinių lėktuvų rėžėsi šiaurinį Pasaulio prekybos centro dangoraižį.

Tai buvo pirmoji iš šešių šios dienos tylos minučių Niujorke. Antroji buvo tuo laiku, kai antras lėktuvas rėžėsi pietinį Pasaulio prekybos centro dangoraižį. Kitomis tylos minutėmis bus paminėtos akimirkos, kai dangoraižiai griuvo, kai trečias lėktuvas rėžėsi į Pentagoną ir kai nukrito ketvirtas užgrobtas lėktuvas.

Per tas „al Qaeda“ atakas žuvo 2 753 žmonės Niujorke, 184 Pentagone ir dar 40 žmonių 93-iuoju reisu skridusiame lėktuve, kuris buvo nukreiptas į sostinę, bet keleiviams ir įgulai pasipriešinus, sudužo lauke Pensilvanijoje.

Prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama), kuris metines su šeima paminėjo rezidencijoje Baltuosiuose rūmuose, vėliau kalbėjo per ceremoniją Pentagone.

Pasak Baltųjų rūmų, B.Obama pirmąsias tylos minutes pažymėjo rūmų Ovaliajame kabinete.

„Šį savaitgalį mes dar kartą pagerbiame jų atminimą. Mes esame kartu su išgyvenusiaisiais, kurie tebeturi tos dienos randų“, – sakė anksčiau B.Obama savo kalboje, transliuojamoje per radiją kiekvieną šeštadienį.

Vėliau sekmadienį Vašingtone prie Pentagono B.Obama (Barakas Obama) sakė, kad šalis niekada nepamirš tų, kas žuvo per 2001-ųjų rugsėjo 11-osios atakas.

Jis sakė esąs įkvėptas aukų artimųjų gajumo. Jis pacitavo Šventąjį raštą: „Tenepameta tavęs gailestingumas ir tiesa. Pasikabink sau jas po kaklu ir įsirašyk į savo širdie plokštes“.

Amerikos įvairovė yra „ne silpnybė“, o didelė stiprybė, per atakų metines sakė B.Obama. Jis paragino amerikiečius neleisti priešams perskirti juos. Pavadinęs šią dieną „sunkia“, B.Obama pabrėžė, kad tai diena, kuri „atskleidžia meilę ir ištikimybę jūsų širdyse ir mūsų tautos širdyje“.

Per ceremoniją Niujorke policininkai ir aukų giminaičiai Pasaulio prekybos centro dangoraižių vietoje, kur dabar įsikūręs Nacionalinis rugsėjo 11-osios memorialas ir muziejus, kaip ir kasmet, pradėjo skaityti žuvusiųjų vardus.

„2001-ųjų rugsėjo 11-oji paveikė visus iki vieno niujorkiečius, bet teroristai nenugalėjo, nes po 15 metų mes esam stiprūs ir mes esam vieningi“, – „Twitter“ parašė Niujorko meras Billas de Blasio (Bilas de Blasijus).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių