B. Obama svarsto galimybę atšaukti derybas Maskvoje

  • Teksto dydis:

Baltieji rūmai svarsto galimybę atšaukti prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) derybas Maskvoje su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu, o toks žingsnis gali dar labiau pabloginti įtemptus abiejų lyderių santykius.

Baltieji rūmai apie tokią galimybę užsiminė, Maskvai nagrinėjant JAV žvalgybos paslapčių viešintojo Edwardo Snowdeno (Edvardo Snoudeno) prašymą suteikti laikiną prieglobstį Rusijoje.

Tačiau pareigūnai, kalbėdami privačiai, sakė, kad sprendimas atšaukti dvišales derybas taip pat būtų atsakas į kitus nesutarimus su Rusija, įskaitant dėl Maskvos palaikymo Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimui, kurio pajėgos atakuoja civilius gyventojus.

Kad ir kokį sprendimą Maskva priimtų dėl buvusio JAV žvalgybos kontraktininko E.Snowdeno, Baltieji rūmai sako, kad B.Obama dalyvaus Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikime Sankt Peterburge. Tačiau pareigūnai pastarosiomis dienomis vengė viešai komentuoti, ar B.Obama ir V.Putinas prieš tą renginį susitiks Maskvoje.

"Prezidentas ketina vykti į G-20 viršūnių susitikimą Rusijoje, - pažymėjo Baltųjų rūmų atstovas spaudai Jay Carney (Džėjus Karnis). - Ir negaliu daryti jokių tolesnių pranešimų, išskyrus tai, ką anksčiau jau esame sakę apie prezidento kelionę į Rusiją rudenį."

Vien faktas, kad B.Obamos administracija svarsto galimybę atšaukti tas derybas, rodo, kad Vašingtonas yra susirūpinęs, jog Kremlius leis E.Snowdenui pasilikti Rusijoje. Baltieji rūmai ragino Rusiją išduoti tą 30-metį amerikietį Jungtinėms Valstijoms, kur jis būtų teisiamas dėl šnipinėjimo.

E.Snowdeno advokatas antradienį pateikė jo prašymą suteikti laikiną prieglobstį Rusijoje, nes baiminamasi, kad JAV persekios paslapčių viešintoją ir kad jam gresia kankinimai arba mirtis.

Vašingtone įsikūrusio Strateginių ir tarptautinių studijų centro Rusijos programos direktorius Andrew Kuchinsas (Endrius Kačinsas) pažymėjo, kad Baltųjų rūmų užuominos dėl galimo derybų atšaukimo gali būti veiksmingas svertas V.Putinui, kuris veikiausia norės išvengti tarptautinio skandalo.

"Pasaulio dėmesiui nukrypus į jį ir Rusiją, jis nenorės, kad tas dėmesys atskleistų daug neigiamų dalykų, kurie taptų kliuviniais", - argumentavo A.Kuchinsas.

Tačiau sprendimas atšaukti derybas padidintų įtampą tarp abiejų lyderių, o Rusijai ir Jungtinėms Valstijoms taptų sunkiau spręsti nesutarimus, kurie nuolat persekioja šių šalių santykius.

Pasak A.Kuchinso, sprendimas suteikti prieglobstį E.Snowdenui neabejotinai paskatintų atšaukti B.Obamos vizitą Maskvoje, tačiau ši priežastis gali būti ne vienintelė.

"Tokiu būdu rusams būtų pasakyti du dalykai: jog suteikti prieglobstį E.Snowdenui reikštų perlenkti lazdą ir kad mums neatrodo, jog daug netenkame, atšaukdami tą viršūnių susitikimą, nes nesitikime daug iš jo gauti", - sakė analitikas.

Kai kurie JAV įstatymų leidėjai siūlo B.Obamą imtis dar griežtesnių veiksmų: respublikonas senatorius Lindsey Grahamas (Lindsis Grejemas) paragino Jungtines Valstijas boikotuoti ateinančiais metais Rusijos mieste Sočyje vyksiančią žiemos olimpiadą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių