B. Obama su istoriniu vizitu atvyko į Hirošimą

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) penktadienį atvyko į Hirošimos atominio bombardavimo memorialą, tapdamas pirmuoju tai padariusiu pareigas einančiu Amerikos vadovu.

Atvykusį į Hirošimos taikos memorialinį parką B.Obamą pasitiko Japonijos premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė).

Prezidentas padėjo vainiką prie 1945 metais Jungtinių Valstijų įvykdyto branduolinio smūgio aukų kenotafo.

Pagerbė atominio bombardavimo aukas

Apsilankęs Hirošimoje B. Obama pagerbė 140 tūkst. žmonių, žuvusių per pirmąjį pasaulyje atominį bombardavimą, taip pat stengėsi atkreipti tarptautinį dėmesį į jo neišsipildžiusią viziją apie pasaulį be branduolinių ginklų.

„Prieš 71 metus mirtis nukrito iš dangaus, ir pasaulis pasikeitė“, – prezidentas pasakė padėjęs vainiką Hirošimos taikos memorialiniame parke, pagerbdamas žmones, kurių gyvybes nusinešė 1945 metų rugpjūčio 6-ąją Jungtinių Valstijų numesta bomba, žymėjusi branduolinės epochos pradžią.

Susikaupęs B.Obama padėjo vainiką ir minutėlę pastovėjo nulenkęs galvą bei užmerkęs akis, po to atsitraukė ir stebėjo, kaip gėlių vainiką deda Japonijos premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė).

Prezidentą lydėjo JAV ambasadorė Japonijoje Caroline Kennedy (Kerolain Kenedi).

Atominė bomba „pademonstravo, kad žmonija įgijo priemonių susinaikinti“, savo kalboje pabrėžė B.Obama.

Per šią kruopščiai surežisuotą ceremoniją B.Obama neatsiprašė, tik priminė karo baisumus ir išsakė viltį, kad Hirošimos siaubas gali pažadinti „moralinį nubudimą“.

„Kodėl atvykome į šią vietą, į Hirošimą? Atvykome susimąstyti apie baisią jėgą, atpalaiduotą dar nelabai tolimoje praeityje. Atvykome gedėti žuvusiųjų, – sakė jis. – Jų sielos kalbasi su mumis; jos prašo mus pažvelgti į save, įvertinti, kas esame.“

„Technologijų pažanga be lygiavertės žmogiškųjų institucijų pažangos gali lemti mūsų pragaištį. Mokslo revoliucija, atvedusi prie atomo suskaldymo, taip pat reikalauja moralės revoliucijos“, – pridūrė Amerikos lyderis.

 

Nebylus verksmas

„Štai kodėl atvykome į šią vietą – stovime čia, šio miesto viduryje, ir priverčiame save įsivaizduoti momentą, kai nukrito bomba, – tęsė jis. – Priverčiame save pajusti vaikų, suglumusių dėl to, ką pamatė, siaubą.“

„Įsiklausome į nebylų verksmą“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių