B. Obama siunčia signalą Rusijai – į olimpinę JAV delegaciją įtraukti homoseksualai

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) antradienį įtraukė dvi savo homoseksualumo neslepiančias sporto žvaigždes į ateinančiais metais vyksiančios Sočio žiemos olimpiados delegaciją, pabrėžtinai pasiųsdamas žinią Rusijai, kurios priimtas įstatymas prieš „homoseksualumo propagandą“ šalyje ir pasaulyje sulaukė prieštaringų vertinimų.

B.Obama įtraukė į Sočio olimpiados, kuri prasidės vasario 7 dieną, delegaciją garsią tenisininkę Billie Jean King (Bili Džin King) ir moterų ledo ritulio sidabro medalininkę Caitlin Cahow (Keitlin Kahou).

Dar viena akivaizdžia žinia Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kurio šalis taip pat yra suteikusi prieglobstį JAV žvalgybos paslapčių viešintojui Edwardui Snowdenui (Edvardui Snoudenui) taps faktas, kad JAV delegacija bus pabrėžtinai kukli – joje nebus nei vieno pareigas einančio B.Obamos administracijos nario.

Toks žingsnis yra neįprastas, žinant, kad JAV delegacijai 2010-ųjų Vankuverio žiemos olimpiadoje vadovavo viceprezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ir jo žmona Jill (Džil), o pirmoji JAV ponia Michelle Obama (Mišel Obama) vadovavo Amerikos delegacijai per 2012-ųjų Londono vasaros olimpines žaidynes.

JAV delegacijai Sočyje vyksiančiame olimpiados atidaryme vadovaus buvusi teritorinio saugumo sekretorė Janet Napolitano (Džanet Napolitano), taip pat dalyvaus B.J.King, karjerą baigęs dailiojo čiuožimo meistras Brianas Boitano (Brajenas Boitanas), JAV ambasadorius Rusijoje Michaelas McFaulas (Maiklas Makfolas) ir Baltųjų rūmų administracijos vadovo pavaduotojas Robas Naborsas (Robas Neiborsas).

Uždarymo ceremonijoje Jungtinėms Valstijoms atstovaus valstybės sekretoriaus pavaduotojas Williamas Burnsas (Viljamas Bernsas), M.McFaulas, C.Cahow ir greitojo čiuožimo garsenybės Bonnie Blair (Boni Bler) bei Ericas Heidenas (Erikas Heidenas).

„JAV delegacija olimpinėse žaidynėse atstovaus įvairovei, kuri yra Jungtinės Valstijos, – pareiškė Nacionalinės saugumo tarybos atstovė Caitlin Hayden (Keitlin Heiden). – Visi mūsų delegacijos nariai išsiskiria savo pasiekimais valstybės tarnyboje, pilietiniame aktyvizme ir sporte.“

Birželį Rusijos priimtas įstatymas, draudžiantis skleisti informaciją apie homoseksualumą nepilnamečiams, išprovokavo tarptautinių žmogaus teisių organizacijų protestus ir raginimus boikotuoti pirmąsias olimpines žaidynes šioje šalyje nuo Sovietų Sąjungos subyrėjimo.

B.Obama rugpjūtį sakė nepritariantis pasiūlymams boikotuoti olimpiadą, tačiau „išties labai laukiantis“, kad JAV gėjai ir lesbietės parvežtų namo medalių. Pasak prezidento, tai „labai padėtų atmesti nuostatas, kurias ten matome“.

„Jeigu Rusija neturi atletų gėjų ir lesbiečių, tuomet jų komanda tikriausiai bus silpnesnė“, – pridūrė jis.

V.Putinas spalį pareiškė, kad Rusija padarys viską, kad užtikrintų, jog olimpiados sportininkai ir svečiai jaustųsi laisvai, „kad ir kokia būtų jų tautybė, rasė arba seksualinė orientacija“.

B.J.King laimėjo šešis Vimbldono vienetų turnyrus ir keturis čempionatus „US Open“, taip pat virtinę titulų dvejetų turnyruose. Jos lytinė orientacija buvo išviešinta per vieną bylą po J.B.King romano su kita moterimi.

70 metų karjera baigusi tenisininkė yra sakiusi, kad iš pradžių jai buvo nepatogu, kad jos homoseksualumas tapo viešai žinomas, tačiau vėliau su tuo apsiprato.
B.J.King įtraukimas į delegaciją jau sulaukė pagyrimų ir yra laikomas B.Obamo tiesiogine žinia V.Putinui. Dienraščio „USA Today“ sporto apžvalgininkė Christine Brennan (Kristin Brenan) gyrė prezidento sprendimą, vadindama jį „genialiu žingsniu“

„Manau, milijonai Rusijos piliečių, kurie yra gėjai arba turi gėjų savo šeimoje arba tarp draugų, gyvena šalyje, kurioje diskriminacija, pagrįsta lytine orientacija, yra ne vien toleruojama, bet ir skatinama“, – rašo Ch.Brennan.

Šį žingsnį taip pat sveikino gėjų teisių aktyvistai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zigmas2

zigmas2 portretas
nu ir kas?ka reikia tam obamai is to ispaust?jei tik sportininkai tegul sportuoja , ar jie su tom paukscio plunksnom dalivaus?kaip nuotraukoj?maziau reklamojasi tegul, odegeles pabruka , o taj gali rusine ir pliausku gaut , cia ne amerika
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių