B. Obama: globalizacijos kelyje reikia keisti kursą

  • Teksto dydis:

Globalizacija pasauliui davė daug ekonominių privalumų, tačiau jai reikia „koreguoti kursą“, siekiant spręsti augančios nelygybės problemą, pareiškė JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) trečiadienį, pradėjęs savo paskutinę prezidentinę kelionę Europoje.

 

„Pasauliniame globalizacijos kelyje reikia taisyti kursą“, – sakė B.Obama lankydamasis Graikijoje, iš kurios toliau vyks į Berlyną.

„Kai matome žmones, pasaulinį elitą turtingas korporacijas, matyt, gyvenančias pagal kitas taisykles, vengiančias mokėti mokesčius, manipuliuojančias įstatymų spragomis, – visa tai skatina stiprų neteisingumo jausmą“, – kalbėjo jis.

Jis pridūrė, kad nelygybė pasaulinėje ekonomikoje „dabar yra vienas didžiausių iššūkių mūsų ekonomikoms ir mūsų demokratijoms“.

Paskutinėje savo prezidentinėje užsienio kelionėje kadenciją baigiantis B.Obama ne kartą prisiminė žmonių nepasitenkinimą ir pyktį, dėl kurio Europoje ir Jungtinėse Valstijose jie palaiko populistinius judėjimus, balsuoja už „Brexit“ ir Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą).

„Tas impulsas atsitraukti nuo pasaulio globalizacijos yra suprantamas... tačiau atsižvelgiant į technologijų pobūdį, aš manau, kad yra neįmanoma atsiriboti vieniems nuo kitų“, – kalbėjo JAV prezidentas.

Prezidentas B.Obama savo kolegoms pasaulio lyderiams pareiškė, kad „žmonės turi žinoti, kad yra girdimi“.

Žmonės vis labiau jaučiasi esą atitrūkę nuo vyriausybės ir jos įstaigų, sakė B.Obama. Pasak jo, globalizacija maitina „tribalizmą“ ir „nacionalizmą“, o tai skatina „įtarumą“ įstaigomis.

Pasaulis turi saugotis nuo „kylančio šiurkštaus nacionalizmo ar etninio identiteto ar tribalizmo tarp mūsų ir jų“, nurodė B.Obama.

B.Obama gina Europos Sąjungą, vadina ją vienu didžiausių pasiekimų žmonijos istorijoje.

Tačiau baigdamas kelionę Graikijoje, B.Obama perspėja pasaulio lyderius, kad šie turi daugiau nuveikti, jog vyriausybės būtų efektyvesnės, kovotų su korupcija, kad būtų atkurtas piliečių pasitikėjimas.

Ragina saugotis primityvaus nacionalizmo

JAV vadovas Barackas Obama (Barakas Obama) antradienį paragino Vakarus saugotis „primityvaus“ nacionalizmo suklestėjimo.

Per vizitą Graikijoje kadenciją baigiantis JAV lyderis pabrėžė, kad NATO yra „gyvybiškai svarbi“ JAV saugumui bei klestėjimui, ir sakė, kad Amerikai yra naudinga stipri ir vieninga Europa. Šie jo žodžiai buvo skirti šalims, kurias išgąsdino D.Trumpo pasisakymai rinkimų kampanijos metu apie transatlantinius ryšius.

Po virtinės Vakarų pasaulį sukrėtusių populistų laimėjimų šiais metais, pradedant „Brexit“ šalininkų stovyklos pergale referendume Didžiojoje Britanijoje ir baigiant netikėtu praėjusio savaitės D.Trumpo triumfu, B.Obama Atėnuose ragino nepasiduoti skaldantiems instinktams.  

„Turėtume saugotis tam tikro primityvaus nacionalizmo, etninės tapatybės ar tribalizmo, kai kalbama apie „mus“ ir „juos“, suklestėjimo“, – sakė B.Obama. 

“Žinome, kas nutinka, kai europiečiai pradeda burtis į skirtingas stovyklas… XX amžiuje liejosi kraujas“, – sakė prezidentas ir pridūrė, kad Jungtinės Valstijos taip pat skausmingai suvokia „mūsų suskirstymo rasės, tikėjimo ar etninės kilmės pagrindu“ pavojus. 

Europos šalis, ypač jos rytines valstybes, esančias šalia Rusijos įtakos zonos, privertė smarkiai sunerimti D.Trumpo išsakytos abejonės dėl beveik 70 metų senumo Vašingtono saugumo garantijų. Rinkimų kampanijos metu respublikonas sakė, kad Amerika turėtų gerai pamąstyti, ar ginti savo NATO sąjungininkes, jei šios nepadidins išlaidų gynybai.

B.Obama pabrėžė, kad transatlantiniai ryšiai yra „mūsų abipusio saugumo ir gerovės kertinis akmuo“, kad ir kas dirba Baltuosiuose rūmuose. 

„Tiek demokratų, tiek respublikonų administracijos pripažįsta, kad NATO yra gyvybiškai svarbi“, – sakė prezidentas.

Tuo metu, kai B.Obama atskrido į Atėnus, NATO vadovas Jensas Stoltenbergas pareiškė, jog yra tikras, kad D.Trumpas „laikysis visų Vašingtono įsipareigojimus Šiaurės Atlanto aljansui – nes stipri NATO yra svarbi ne tik Europai, bet ir Jungtinėms Valstijoms“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
ir yra senas kapitalizmo metodas skaldyk ir valdyk arba 1 kalbek kita daryk ir mokek graziai meluoti nerausdamas ir kas ta /mena/ isisavina jo ateitis garantuota aukstuose postuose
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių